kertmanufaktúra

2012. február 15., szerda

Higancseresznye

Prunus subhirtella 'Pendula' (www.hort.uconn.edu)
Ezzel a díszcseresznyével az a helyzet, hogy több ok miatt ültethetjük a kertbe: 1. mert szeretnénk még késő ősszel, illetve már tél elején virágzó díszfát a kertünkbe, 2. mert szeretnénk még télen vagy már kora tavasszal virágzó fát ültetni a kertünkbe. Akárhogy is van, e Japánból származó díszfa pompás virágzuhataga késő ősszel, télen vagy tavasszal is elbűvölő.

Prunus subhirtella 'Pendula' (www.hort.uconn.edu)
Fajtától függően fehér vagy rózsaszín virágokat hoz, szereti a napfényt és meghálálja a jó vízelvezetésű, gazdagabb talajt. Vannak kis termetű fává – négy-öt méterre – növő képviselői, de van csüngő változata is, utóbbi nem nő 2-3 méternél nagyobbra.



Prunus subhirtella 'Fokubana' (www.pictokon.net)

Autumnalis fajtája már késő ősszel virágba borul, a pompás látványban egészen márciusig gyönyörködhetünk.
Ha kis termetű, a városi környezetet jól viselő fát szeretnénk a kertünkbe, amelyik nemcsak formájával, őszi lombszínével, hanem virágainak látványával hívja fel magára a figyelmet, akkor a higancseresznye kifejezetten jó választás: a téli, kora tavaszi kertek látványos fácskája lehet.


Ha kertészetekben kutatunk utána, a következő fajtáira bukkanhatunk.
   Prunus subhirtella ’Pendula
   Prunus subhirtella ’Pendula Rubra’
   Prunus subhirtella ’Pendula Plena Rosea’
   Prunus subhirtella ’Fokubana’
   Prunus subhirtella ’Plena’
   Prunus subhirtella ’Rosea Plena’
   Prunus subhirtella 'Autumnalis'
   Prunus subhirtella 'Autumnalis Rosea'
   Prunus subhirtella ’Rosy Cloud’
   Prunus subhirtella 'Winter Sun’


Prunus subhirtella 'Fukubana' (www.pictokon.net)
S ha arra vágyunk, hogy kertünk egy részletét (dísz)cseresznyéskertté alakítsuk, azt is megtehetjük, megfelelő kombinációval a japán cseresznyevirágzáshoz hasonló látványban lehet részünk itthon is. Választhatunk oszlopos növekedésűt éppúgy, mint széles koronájút, fehér vagy rózsaszín virágút.



Bár a cseresznyéskerthez némileg nagyobb területre van szükségünk, egy higancseresznye akkor is jó megoldás, ha csak zsebkendőnyi kertünk van a város közepén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése