2013. november 29., péntek

Öntözni télen

Vízre télen is szükségük van
Márpedig öntözni az ember nyáridőn szokott, méretes locsolótömlőt hurcibálva maga után, esetleg kannákkal közlekedve ágyás és vízcsap között fel s alá. Szép számmal vannak, akik a kannát és a slagot egy automata öntözőrendszer telepítésével nyugdíjba küldték, ők ezt a folyamatot a megfelelő program bepötyögésével némiképp gyorsabban letudják. Persze november végén már minden valamirevaló öntözőrendszert téliesítettek – Csaba kollégám víztelenítő naptárából is elfogytak már a lapok –, a kertek pedig a nagykönyvben írtak szerint felkészülve várják a zegernyébb időket. A kertépítők és a kertészkedő házigazdák ilyentájt jobb időkre várva visszavonulnak kissé, kerti munkából a téli hónapokban amúgy sem sok adódik.

Bár erre vonatkozó kutatások nem állnak rendelkezésünkre, könnyen lehet, kerti örökzöldjeink is velünk tartanának a langymeleg szobába, de ezt aligha tehetik meg, úgyhogy idén is kint maradnak. Kint maradnak, és náluk senki sem végez téli víztelenítést, mi több, vegetációs tevékenységüket sem függesztik fel két-három hónapra. Némiképp lassabbra veszik ugyan a figurát, de örökké zöld cimboráink télen is élnek és virulnak, amihez egy kis csapadékra is szükségük van.

Téli recept öntözéshez: meleg napokon, délidőben
(www.nybg.org.)
Miután hiába várják, hogy az öntözőrendszerből hozzájussanak némi vízhez, fürkésző szemeiket a téli égboltra vetik. De a tél meg olyan, néha heteken át egy szem eső sem esik, ráadásul felmelegedés ide vagy oda, úgy van az, hogy decemberre a talaj is átfagy. Örökzöldjeink pedig a fagyott földből sem tápanyagot, sem vizet nem képesek felvenni. Tavasszal aztán, amikor a gazda nagy lendülettel nekiállna kertészkedni, szomorú látvány fogadja: az örökzöldekből örökbarnák lettek. A probléma azonban nem az, amit gazdáink többsége vélelmez, vagyis az örökzöldek jelentős hányada nem elfagy, sokkal inkább szomjan halás következtében kiszárad.

Kérdés tehát: mi lehet az üdvözítő megoldás?

Minél fiatalabb telepítésű növényekről van szó, annál inkább érdemes ősz végén egy alapos öntözéssel búcsúztatni a szezont, a növények tövét pedig némi lombbal, komposzttal, szalmával vagy éppen egy adag kéreggel takarni. Az alapos öntözés szókapcsolatot érdemes szó szerint értelmezni, és legalább húsz-harminc liter vizet kijuttatni tövenként.

Amikor pedig telente heteken át nincs csapadék, az idő hideg és napos, érdemes elővakarni a fészerből az öntözőkannát, és megöntözni örökzöldjeinket. Ezt viszont csak a melegebb napok déli óráiban lehet megejteni, a kora reggeli és az esti öntözés nem jöhet szóba, mivel a föld még fagyott, illetve az öntözővíz túlságosan gyorsan, a felszín közelében visszafagyna.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon jó írás! Túl azon, hogy szakszerű, - nagyszerűen szórakoztató a stílusa!

    VálaszTörlés