kertmanufaktúra

2014. július 15., kedd

Orbáncfű: egy kedves jolly joker

Napon és árnyékban is otthon érzi magát
(www.courses.washington.edu)
Azt nem tudni, miféle virágokra gondolt jó Petőfi Sándor mindjárt 1847-ben, mikor is azt találta papírra vetni Koltón, hogy a völgyben még nyílnak a kerti virágok. Akárhogy is van, könnyen lehet, hogy a völgyben pompázó virágok között a blogbejegyzés jolly jokere is képviseltette magát. Merthogy az Örökzöld orbáncfű (Hypericum calycinum) pompás sárga virágai úgy június elejétől folyamatosan nyílnak, és ezt a jó szokását orbáncfüvünk egészen szeptember végéig megtartja. Akkortájt pedig még a nyárfa is zöldben mutatja magát az ablak előtt.

Örökzöld orbáncfű
(www.perennialmarket.com)
És mindegy is, hogy abban a völgyben sütött-e nap vagy félárnyék vetült a tájra, esetleg a vidék mélyebb árnyékba burkolódzott, ahonnan a komor gondolatok egészen a hófödte a bérci tetőig emelkedhettek.

Merthogy az orbáncfű mindhárom helyen remekül érzi magát.

Tökéletes számára a napsütötte déli kertszakasz, a félárnyékos fekvés egy lombos fa közelében vagy egy ennél is árnyasabb része a kertnek.

Orbáncfüvünk egyetlen dolgot nem tud: nem pompázik különféle színekben, megelégszik a sárga egy remek árnyalatával.
Használhatjuk szegélynövényként, talajtakarónak, alacsony sövény gyanánt, színfoltként egy ágyás előterében, helyet szoríthatunk neki a sziklakertben, de arra is kiváló, hogy színt vigyen a kissé álmos sarkokba. Bátran ültethetjük akkor is, ha egy kisebb területrészt szeretnénk benépesíteni: az orbáncfű elég gyorsan birtokba veszi a környező területet, ugyanis kissé terjedő természettel áldotta meg a teremtő. Tarackoló tulajdonsága miatt gyakran még a nála kétszer magasabb növényeket is átszövi, ezért ha közvetlen környezetébe más – alacsonyabb – növények kerülnek, érdemes az orbáncfű gyökérzónájának felső tizenöt centiméterét ágyáskerettel elválasztani a szomszédságtól.

Szegélynövényként is kiváló
(www.vanmeuwen.com)
Ha nem is vetekszik a hegyi kecskékre jellemző kérlelhetetlen igénytelenséggel, azért a szinte gondozásmentes növények csoportjába nyugodt szívvel besorolhatjuk.

Naponkénti pátyolgatásra egyáltalán nincs szüksége, jól viseli a hideget és a nyári forróságot egyaránt. Nagyon hideg teleken búcsút inthet leveleinek, de tavasszal önmagától szerez be új ruhatárat.

Biró János kollégám ugyanakkor – aki egyébként egy előttem eleddig ismeretlen módszerrel megoldotta, hogy neki a nap huszonnégy órájába legalább harminc beleférjen, merthogy nemcsak a kerttervezés, a kertépítés és a kertgondozás, de a növényorvoslás és a növényvédelem legfrissebb szakkérdéseit is irigylésre méltó részletességgel ismeri – azt mondja, a gyakori esőzések miatt az örökzöld orbáncfűnél jelentős lombveszteséget okozhat a rozsdagomba (Melampsora hypericorum).

Rozsdagomba
(http://jule.pflanzenbestimmung.de)
Ez pedig esztétikailag sem tetszetős látvány, ráadásul nehezítheti a növény télállóságát. Érdemes tehát rozsdagomba elleni felszívódó szerrel –  difenokonazol, krezoxim metil, tebukonazol – plusz valamilyen kontakt szerrel – mankoceb, klórtalonil, propineb – permetezni. Segítségünkre lehet még, ha a télállóság érdekében kálium-nitráttal is permetezünk (40 g/10 liter/100 m2).


S ha kertünkben vagy házunkban időnként az ördög jelenlétére gyanakszunk, az orbáncfű alighanem az egyik legjobb segítőnk lehet, megbízható források szerint ugyanis az ördög és az orbáncfű nincsenek jó barátságban egymással. Ha kedvünk támadna dörzsölgetni a leveleit, ne csodálkozzunk, ha sötétpirosasra festi a kezünket, ez természetes velejáró lesz e műveletnek.

Közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum)
(www.plantdatabase.co.uk)
Könnyen lehet, hogy az orbáncfű, mint az izgága nyugtalanság egyik hatásos ellenszere rémlik föl emlékeinkben. Jó nyomon járunk, de efféle gyógyhatású készítmények alapanyagaként a Közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum) jöhet szóba. Azt egyébiránt álmatlanság ellen, illetve égési sebek kezelésére is használják, de folyamatos alkalmazása előtt nem árt szakember tanácsát kikérni.

E tárgyban alighanem érdemes a bükki füvesemberhez fordulnunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése