kertmanufaktúra

2015. január 19., hétfő

Prérimályva

Prérimályva (Sidalcea malviflora 'Partygirl')
(www.imagejuicy.com)

Ha mediterrán kertet vagy kertrészt szeretnénk kialakítani, a prérimályva aligha hiányozhat: nemesített fajtáról van szó, de megjelenése vadvirágot idéz. Megállja a helyét szegélynövényként éppúgy, mint az évelőágyba ültetve. Június végén, július elején kezd virágozni, de virágzása sokszor még októberben is tart.

Vadvirágos rét megidézése a kertben
(www.sussexprairies.co.uk)

A naphosszat tartó tűző napsütést nem bírja, de szereti a napos, világos fekvést. Ha a kertben nagyon kötött, agyagos a talaj, érdemes a földet feljavítani kissé, mert a prérimályva nem szereti a nehéz, agyagos talajokat. Jó társaságba kerül, ha körülötte méhbalzsam, zsálya, sédkender, nyuszifül, lángvirág, cickafark, tollborzfű vagy kúpvirág található.

Magasabb évelők közé is ültethető
(www.oudolf.com)

Nem igényel védett fekvést, de az állandó szélnek kitett helyekre ne ültessük. Magasra, egy méter körülire nő meg, de a szárakat nem szükséges karóhoz kikötni. Jól bírja a hidegebb – mínusz húsz, huszonöt fokos – teleket is. Nem kifejezetten mészkerülő növény, de a túlságosan meszes talajban nem mutatja meg igazi szépségét. Vázában is jól mutat, úgyhogy remek dísz lehet egy vadvirágos összeállítású vázában a terasz asztalán.

Prérimályva évelőágyban
(www.mijntuin.org)

Ha virágzást követően a szárakat visszavágjuk, később egy második virágzásra tudjuk rábírni, ilyenkor nem árt, ha nagyobb adag vizet adunk neki.

A kertészetekben több prérimályva fajta beszerezhető, a színárnyalat az élénk vöröstől a lilán át a halvány rózsaszínig terjed.

(http://www.bentleyboykin.com/flowers/flowers.html)

((www.mijntuin.org))

(www.gopixpic.com)

(www.urban-oasis.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése