kertmanufaktúra

2015. július 15., szerda

Gólyaorr, a kerti mindenes

Nevüket a termés gólyaorrhoz hasonló alakjáról kapták
(www.kew.org)

Van jó néhány évelő, amelyik szinte minden kertben – az átlagostól eltérő viszonyok között is – megállja a helyét, ráadásul kevés törődéssel is hosszú évekig megtartható. Közéjük tartoznak a gólyaorrok, belőlük legalább ötszáz fajt, fajtát és hibridet tartunk számon.

Árnyékos kertrészlet gólyaorral
(www.awaytogarden.com)

Joggal nevezhetjük őket kerti mindenesnek, merthogy a népes társaságból mindenki találhat kedvére valót: ültethetők napra, árnyékba, félárnyékba, vannak, amelyek elviselik a szárazabb viszonyokat és a több napot, mások beérik egy-két órás napsütéssel is.



Gólyaorr növényszegélyként
(www.pepiniere-fleurs-terre.com)

Beilleszthetők a rusztikus kertek évelőágyásai közé, a parasztkerteket idéző összeállításokba éppúgy, mint a díszesebb, más célra kialakított kertek növényei közé. Használhatjuk talajtakaróként, levéldíszként, tartós virágzásáért ültetett növényként, remekül mutat elegáns környezetben rózsákkal, vagy éppen rusztikus ágyásokban gyűszűvirággal, mályvarózsával, orvosi zilizzel és díszfüvekkel.

Geranium 'Rozanne'
(www.northcoastgardening.com)

Ha autentikus árnyéki talajtakarót keresünk egy sziklás, lépcső melletti területre, bátran használhatjuk, de szóba jöhet napsütötte sziklakert nagyobb felületet beborító virágszőnyegeként is.

Geranium 'Blue Sunrise'
(www.lynandmalc.co.uk)

Napot, melegebb fekvést kedvelők
Geranium x cantabrigiense ’Karmina’
Geranium cinereum var. subcaulescens
Geranium dalmaticum
Geranium dalmaticum ’Album’
Geranium ’Johnson’s Blue’

Geranium x oxonianum 'Claridge Druce'
(www.perryhillnurseries.co.uk)

Napos és félárnyékos helyre egyaránt ültethetők
Geranium cantabrigiense ‘Biokovo’
Geranium macrorrhizum
Geranium maculatum
Geranium magnificum
Geranium × oxonianum ‘Claridge Druce’
Geranium pratense 'Summer Skies'
Geranium ’Rozanne’
Geranium sanguineum
Geranium ‘Spinners’
Geranium sylvaticum ‘Mayflower’
Geranium renardii

Gólyaorr az előkertben
(www.uvm.edu)

Találunk köztük húsz-harminc centiméterre növő fajtát – Geranium macrorrhizum, levelei télen is megmaradnak –, magas, akár egy méterre merészkedő fajtát – Geranium psilostemon –, és középtermetűeket – Geranium himalayense – is. A gólyaorrok színben szintén változatosságot kínálnak, pirosak, rózsaszínek, fehérek, kékek éppúgy vannak köztük, mint a lilás árnyalatúak. Telepítésüknél érdemes figyelembe venni, hogy meghálálják a jó vízelvezetésű talajt, mert nem szeretik a vizenyős, pangó vizes területeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése