kertmanufaktúra

2017. január 10., kedd

Kertdivat 2017: Vissza a természet(es)hez!

... az én váram: erősödő törekvés a harmónia iránt
Ha hinni lehet a jóslatoknak, az idei év kerti divatja a természetesség jegyében zajlik. Hódítanak majd a természetes megoldások és anyagok, a természetközeli kerteknek pedig valóságos reneszánszuk lesz. Betonfelületek helyett szórt kavicsos járdák, igénytelen, műanyag virágládák helyett fadézsák vagy mázas kerámiák, sokkal több fa és kő. Merthogy úgy néz ki, kezd elegünk lenni a műmegoldásokból – alighanem ideje volt –, a rosszul értelmezett minimalista szemléletmódból, helyette szeretnénk valódi környezetet látni magunk körül. A természetes kertek iránti igény egyébiránt már egy évvel ezelőtt is erősödőben volt.

Az időjárás változása miatt idén várhatóan nagyobb figyelmet kapnak az adott táj, tájegység kipróbált, bevált, őshonos növényei, a kísérletezés kora bizonyos értelemben lejárt. A negyven fokos nyárban is harsány, makulátlan gyep és pázsit csak ott lesz elképzelhető, ahol gondosan megtervezett öntözőrendszer biztosítja a folyamatos vízellátást. Ezen a téren idén hódítani fognak az okostelefonról is vezérelhető rendszerek, merthogy a kütyük – és a kényelem – iránti vágy 2017-ben sem mérséklődik. Az öntözőrendszer nélküli kertekben kissé visszaszorul a gyep, helyét virágágyások, sziklakertek vagy kavicsos kertrészletek veszik át.

Fűszerszámok reneszánsza jön
(www.gardenofeaden.blogspot.com)
A színek közül előretör majd az arany – a tengerentúli divatjóslatok szerint az amerikai kontinensen az arany és árnyalatai kerülnek a dobogó első helyére –, népszerűek lesznek a sárgák, és hódítani fog minden szín és évelő, amelyik megtalálható a vadvirágos réten. A színek, formák és kialakítások rendező elve idén egyértelműen a harmónia lesz. Fontos szereplővé lép elő a zöldség és a gyümölcs. A gyümölcsfák telepítésére részint az erősödő divathullám miatt kerülhet sor, de a folyamatban jelentős része van az egészséges élelmiszerek iránti vágynak is. Ez utóbbi lesz a mozgató rugója a szaporodó zöldséges parcelláknak és fűszerkerteknek is. A fűszernövények egyre gyakrabban kerülnek kaspókban a teraszokra, vagy a dézsakert növényei közé.

Folytatódik a már tavaly is érzékelhetővé vált folyamat: a kert egyre inkább az a hely lesz, ahol kiszámítható dolgok történnek, ahová jól esik visszavonulni, ahol rend és harmónia van. Mindkét alapirányzat erősödésére számítok, az egyik a pihenéshez és a kertészkedéshez készülő kertek gyarapodása, a másik a kertészkedés nélküli kerteké. Utóbbiakat a tulajdonosok könnyen fenntartható kertként tartják számon, vagyis számukra a kert a legkevésbé sem a metszésről, palántázásról, a növények átültetéséről vagy újak telepítéséről szól. Az efféle kertek kialakítását a mindent a szemnek elv vezérli, általában összképükkel, harmonikus egységükkel bűvölik el a teraszon üldögélőket.

Ahol a harmónia iránti vágy bonyolultabb társításokat, magasabb gondozási igényű növényeket és ezek együttesét jelenti, ott hétről hétre hozzáértő kertfenntartók fognak megjelenni, hogy elvégezzék a rendszeres ápolási munkákat. Ezekkel kertészeket megbízni egyre inkább természetes lesz, ahogy a szakboltok és szakáruházak presztízse is emelkedőben van. Ugyanilyen erősödést várok a speciális metszési, alakítási feladatok terén, ezekkel egyre inkább szakemberek bíbelődnek majd a magánkertekben is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése