kertmanufaktúra

2017. április 21., péntek

Koronás szellőrózsa

Tavaszi virágpompa, lenyűgöző színek
(www.west-crete.com)

Ha felületes szemlélők lennénk, égővörös fajtáit akár pipacsnak is nézhetnénk. (De nem nézzük annak, mert inkább alaposak vagyunk, legfeljebb, ha égővörös fajtáját látjuk, a „de hasonlít!” felkiáltást engedjük meg magunknak.) A kertészetekben egyébként a Koronás szellőrózsa (Anemone coronaria) valóságos színorgiával hívja fel magára a figyelmet, szezonról szezonra egyre több hibrid fajtával találkozhatunk. Van köztük vörös, piros, bordó, lila, rózsaszín, kék, sárgásfehér és mindezek elképzelhetetlenül sok árnyalata.

Hét-tíz centiméteres átmérőfű virágokat hoz
(www.rosecottageplants.co.uk)

Kedveli a napos kertrészeket, de szolid félárnyékban sem jön zavarba. A talajjal szemben nincsenek különleges elvárásai, kémhatását tekintve a semleges talajokat szereti. Nehéz, agyagos, kötött földben nem érzi jól magát, inkább jó vízáteresztő, tápanyaggal közepesen ellátott földbe kerüljön.

A Földközi tenger vidékén honos
(www.west-crete.com)

Leggyakrabban a földközi tenger vidékére csábító utazási prospektusok fotóin találkozhatunk vele, ott, eredeti élőhelyén a meleg, napos domboldalakon honos. Megállja a helyén önálló virágágyásban, de kerülhet más évelők közé vagy éppen egy gondosan kivitelezett sziklakertbe is. A kertben májustól júliusig virágzik, a virágfejek átmérője könnyen elérheti a hét-tíz centimétert is. Jól tartható az erkélyen vagy a teraszon egy csinos dézsában vagy kaspóban. Beszerezhetünk belőlük alacsony, tizenöt-húsz centiméteres, vagy magasabb, fél méternyire is merészkedő fajtát.

Nagyobb folt kialakítására is használhatjuk
(www.vanmeuwen.com)

Vágott virágként garantáltan vidám hangulatot biztosít a lakásban, általában szűk egy hétig gond nélkül eltartható a vázában. Többféle hibridből választhatunk, a nemesítés leginkább a telt virágokat részesíti előnyben, s üzembiztosan elsőbbsége van a nagy, csésze alakú virágformáknak.

A Koronás szelőrózsa virágzás után visszahúzódik, és a következő tavaszig alapos pihenőt rendel el magának. Télen – mint minden rendes évelő – visszahúzódik, zegernyébb időkben némi takarást szívesen fogad, tavasszal aztán kezdődik minden elölről. A gumók felszedésével lehet, de nem kimondottan érdemes próbálkozni, őkelme ugyanis hajlamos megsértődni, ha ezzel a módszerrel próbáljuk teleltetni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése