kertmanufaktúra

2020. december 15., kedd

Közönséges magyal

Közönséges magyal (Ilex aquifolium)
(https://plants.ces.ncsu.edu)

Ha karácsony, akkor bejgli.

És magyal.

Rácz János a Növénynevek enciklopédiája című fantasztikus munkájában felemlíti a legendát, miszerint a jeruzsálemi bevonuláskor magyalágakat szórtak Jézus lába elé. A magyal levele akkor változott meglehetősen szúróssá, amikor Pilátus palotája előtt a tömeg „Feszítsd meg!” kiáltásban tört ki.

Akárhogy is van, a magyal levele manapság szúrós, nem kicsit, nagyon. Játszótér, kerti homokozó közelében nem nevezhető ideális cimborának, de harsányzöld levelei és vörös terméseinek látványa miatt érdemes neki helyet szorítani a kertben. Ha kedve támad, fává növeszti magát, amúgy tisztes méretű cserjeként éli mindennapjait. Utóbbiak meglehetősen számosan vannak, miután évek hosszú sorával áldotta meg a teremtő, száz-egynéhány esztendő meg sem kottyan neki, irodalmi adatok szerint négy-ötszáz évig is él.

Magyalék meglehetősen sokan vannak, nemzetségük négyszáznál is több tagot számlál. A felénk ismerős örökzöld, közönséges magyal kedveli a szűrt fényt, szívesen időz tölgyesekben, jól viseli a téli fagyokat. Szívesen ültetik hasonló szúrós levelű cserjék társaságában védőnövényként.

A kertben félárnyékos helyre kerülhet, a tűző napos kertszakaszok nincsenek ínyére. Választhatunk sárgával vagy fehérrel szegélyezett levelűt, kúpos növésűt, magasat, öt méterre is feltörekvőt vagy kisebbet, két-három métereset. Nem kedveli a pangó vizet, földje tehát jó vízáteresztő képességű legyen.

Piros bogyós ágai karácsony táján remek díszek lehetnek kertben és szobában egyaránt, de tisztes termésekre csak akkor számíthatunk, ha termős és porzós példányokat is telepítünk. A bogyók a madarak számára kifejezetten csábítóak, de emberi fogyasztásra nem alkalmasak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése