kertmanufaktúra

2021. április 6., kedd

Kínai enyvesmag

Kínai enyvesmag
(http://plantmaster.com)

A kínai enyvesmag (Pittosporum tobira) egy Délkelet-Ázsiában őshonos, örökzöld cserje, eredeti élőhelyén 3-5 méteres magasságot is elér. Magyarországon meg kell elégednünk alacsonyabb, egyméteres termettel, kivételes esetekben azért hajlandó ennél némiképp nagyobbra növeszteni magát.

Mivel a komolyabb téli fagyokat – mínusz tíz fok alatti hőmérsékletet – ki nem állhatja, ezért jobb, ha konténeres növényként tartjuk számon. Némi esély a szabad tartásra legfeljebb az ország legmelegebb pontjain van, de a némi esély tisztes téli takarás és fagyvédelem nélkül alig néhány százalékot jelent.

Tarkalevelű enyvesmag
(https://www.architecturalplants.com)

Ami a kivételes eseteket illeti: nem kedveli a tűző napot, ezért inkább egy világos, szűrt fényű helyet keressünk számára. Laza, könnyű szerkezetű, tápanyagokban gazdag talajra van szüksége, a túlságosan nedves földben könnyen erőt vesz rajta a gyökérrothadás.

Pittosporum tobira 'Nanum'
(https://www.gardeningexpress.co.uk)

Április vége felé már gyönyörködhetünk édeskés illatú, fehér virágaiban, melyek a nyár folyamán fokozatosan sárgás színűvé változnak. Vásárolhatunk belőle tarka levelű, vagy alacsony, fél méterre növő törpe fajtát, de a kertészetekben gömb alakú enyvesmag is beszerezhető. A nagy vízen túl, Florida számos pontján sövényként ültetik, de arrafelé termetes faként sem ritka.


Tengerparton
(https://www.palmaverde.nl)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése