kertmanufaktúra

2022. február 2., szerda

Rossz öntözési szokások

Inkább háromnaponta kellene
(https://upgradedhome.com/)


Gyepügyben panasz volt tavaly, nem kevés. És gyaníthatóan idén is lesz.

Leginkább a kakaslábfűre és a talpas muharra.

Mindkettő egynyári gyomnövény, általában nyár elején jelennek meg a gyepben, őrületbe kergetve ezzel a tökéletes pázsitra vágyókat. Kiirtásuk meglehetősen nehéz, magról kelnek, a magvak csírázóképessége pedig hat-hét évig is megmarad. Létezik ugyan permetszer, első kategóriás, amivel csak felsőfokú növényvédelmi szakképesítéssel, és a kategóriához tartozó engedéllyel rendelkezők dolgozhatnak. A szer ugyan tökéletes, de mert kifejezetten mérgező, használatához magas fokú szakmai tudás és nagy adag elővigyázatosság szükségeltetik.

Akad megelőző hadművelet is ellenük, aminek titka az öntözésben rejlik. Ez viszont tapasztalataim szerint nagyon úgy néz ki, olyan tudomány, mint a labdarúgás, amihez elméletben mindenki ért. A kerttulajdonosok többségénél a leginkább alkalmazott képlet szerint a gyepet a szezonban mindennap, leginkább két alkalommal kell öntözni.

Az elmúlt évtizedekben ez a nézet amolyan ökölszabállyá lényegült, ember legyen a talpán, aki rá tudja venni a gazdákat a helyes metódusra. Merthogy eszerint elegendő lenne két, de inkább háromnaponta öntözni, a megszokottnál nagyobb vízmennyiséggel.

Mindkét gyomnövény imádja a folyamatosan nedves talajfelszínt, a párás, meleg környezetet, amit éppen a naponkénti öntözés teremt meg számukra. Ráadásul a mindig nedves felső talajréteg arra készteti a fű gyökerét, hogy hagyjon fel a mélyebb talajrétegek meghódításával, egyfajta wellnessként inkább a felszín közelében tartózkodjon. Ezzel pedig búcsút inthetünk az ellenálló, erős gyökérzettel rendelkező gyepnek, és teret engedünk más, a gyepnél egyébként gyengébb gyomnövények megtelepedésének is.

A gyakori öntözés miatt a talaj sohasem tud kellőképpen átszellőzni, a gyökérzónába nem jut elegendő oxigén, és megindul a gyep filcesedése. Mindehhez jön még a magára hagyott öntözőrendszer, amiről a közvélekedés úgy tartja, nem is kell vele bíbelődni, mivel automata.

Ez igaz: önállóan teszi a dolgát.

De folyamatos, néha akár naponkénti átprogramozást, beállítást igényel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése