kertmanufaktúra

2022. március 10., csütörtök

Görögtekercs

Görögtekercs(Periploca graeca)
(https://www.botanic.cam.ac.uk/)

Ha akad a kertben egy nemszeretem falrész, egy leginkább eltakarni való függőleges felület, egy igencsak felejthető látvány a szomszédban, vagy egy csinos farács, a görögtekercs ideális választás lehet egy zöld növényfal kialakításához. A görögtekercs lombhullató kúszócserje, úgyhogy télvíz idején nélkülöznünk kell a zöld lombozatot, ha a takarásra tizenkét hónapon át szükségünk van, akkor inkább az örökzöld növények közül kell választanunk.

A neve nyugodtan lehetne mediterrán vagy jordán tekercs, de hívhatnánk török tekercsnek is, merthogy a mediterrán térségben és a közel-keleti országokban érzi otthon magát. A keresztségben azonban a görögtekercs nevet kapta, nevét a félreismerhetetlenül csavarodva kúszó szárai is őrzik.

Idővel zöld fal lesz belőle
(https://www.about-garden.com/)

Ha jókedvében találjuk, képes tizenhárom-tizenöt méter magasra is felkapaszkodni, lila virágait a méhek legnagyobb örömére májustól késő júniusig hozza. Metszésre nem nagyon van szüksége, ha mégis alakítani kell őkelmén, az az érzékeny bőrűeknek nem árt kesztyűt húzni, mert a szárakból kibuggyanó nedve allergiás reakciót okozhat.

Virágzásban
(https://jurassicplants.co.uk/)


Nincsenek extra igényei, kerülhet napos és félárnyékos helyre egyaránt, a mélyárnyékot azonban finoman szólva sem kedveli. Húsz-huszonkét fokig a tél sem okoz neki gondot, de új telepítésnél az első években érdemes a tövét télre betakarni. Játszótér mellé mérgező volta miatt ne kerüljön. A kamaszkoráig tartó rendszeres öntözést meghálálja.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése