kertmanufaktúra

2023. február 26., vasárnap

Álomkertek


Jobb csendben maradni és hagyni, hogy azt gondolják,
buták vagyunk, mint megszólalni
és minden kétséget eloszlatni efelől.
(Maurice Switzer)


Akad mostanság egy műsor a Spektrum Home csatornán Álomkertek címmel. Ebben a szerkesztők szándéka szerint olyan magyarországi kerteket láthatunk, „amelyektől minden természetkedvelőnek eláll a szava”.

Hiánypótló vállalkozás, éppen ideje volt bemutatni a nagyérdeműnek, miféle megoldások létezhetnek az ötlettelen tujasor, az alig használt gumiabroncs és a találomra összedobált sziklahalmaz sivár világán túl. A hazai kertkultúrától fényévnyi távolságra leledző Egyesült Királyságban évtizedek óta töretlen népszerűséggel futnak jobbnál jobb kertészeti műsorok, követendő példa akad tehát bőséggel.

A recept viszonylag egyszerű: keresni kell egy remek kommunikációs készséggel megáldott, képernyőképes műsorvezetőt, nem árt, ha emberünk a kertek tervezésben is jártas kissé, aztán kell még egy profi stáb, és némi stabil anyagi háttér. Az Álomkertek csak részben követte a bevált metódust, emiatt úgy jártunk vele, mint Pelikán elvtárs a magyar naranccsal: kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a miénk.

A műsorvezetést ugyanis valamilyen rejtélyes okból Sütő Enikőre bízták, zárójelbe téve ezzel mindent, ami a növényismeretre, a térképzésre, a színtársításokra, a struktúrákra és egyáltalán, a kertek mibenlétére akár alapszinten is vonatkoztatható. A választás kétségtelen előnye viszont, hogy így nemcsak a kertektől, a műsorvezető ténykedésétől is eláll a szavunk.

Az ötletgazdák alighanem akkor teszik jól, ha hálaadó misét mondatnak, amiért szakértőnek felkérték Szomoru Miklós kertészmérnököt, aki adásról adásra megmenti a menthetetlent. Személyiségének és intelligenciájának köszönhető, hogy a mégoly bántóan egyszerű, a meghökkentően semmitmondó műsorvezetői megszólalásokat is át tudja vinni szakmai síkra, hogy soha nem lepődik meg, s hogy udvariasan mosolyogni tud akkor is, amikor leginkább sírni kellene. Úgyhogy nézőként meglehetős önfegyelemről téve tanúbizonyságot, nem ugrunk fel ijedtünkben a fotelből, kivárjuk inkább a pillanatot, amikor két Enikő között megszólal egy Miklós.

A méltatlan helyzetre egyébként létezik tökéletes megoldás, a labdajátékokban már régóta alkalmazzák is, úgy hívják csere.

Mindenki jobban járna, és itt még bemelegítésre sem lenne szükség.


5 megjegyzés:

  1. Köszönöm ezt a blogbejegyzést! Már kezdtem haragudni magamra, hogy én nagy virágbolond nem tudom nézni ezt a műsort, pedig nagyon vártam. Ezeket a kerteket már innen-onnan ismertem is, de a fent említett okok miatt inkább kihagyom. A bevezető idézet (is) nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm!
      Igen, a műsor gyakorlatilag nézhetetlen, és megnyugtatóbb kihagyni, mint végigszenvedni...

      Törlés
  2. Nincs tévénk, nem tudom nézni. Kíváncsi lennék. Ez az amikor "mással" próbálnak egy szakmai műsort eladni.

    VálaszTörlés
  3. A baj csak az, hogy a fent említett tuti recep sem hazai. Ami receptünk más műsorok esetében is úgy szól, hogy "végy egy laikus műsorvezetőt, aki képviseli a laikus nézőt ...", de az adott téma iránt komolyan érdeklődők több ismerettel bírnak (mégha nem is tartják magukat szakembernek), így számukra élvezhetetlen a műsor. Az emberpróbáló évad végén, lehet hogy a szakértő adja fel, és a műsorfolyam hamarosan véget ér, hiszen "a közönséget nem érdekli".

    VálaszTörlés
  4. Teljes mértékben egyetértek, Enikőnek a luxuslakások bemutatása
    való műsor ahhoz jobban ért az az ő világa, de a kertekhez, növényekhez mit sem ért és a buta megszólalásai. Nem is értem minek kellett Miklós mellé bárki is.

    VálaszTörlés