kertmanufaktúra

2024. március 11., hétfő

Égszínkék ördögszem

Scabiosa caucasica
(https://www.anniesheirloomseeds.com/)

Vagy sötétkék, világoskék, néha pedig lilába hajlóan kékes, merthogy ahány Scabiosa caucasia, annyi féle kékes színárnyalatban mutatkozik meg.

Az ördög tudja, valóban hasonlít-e virága az ördög szemére, és aligha fejtjük meg a névadás titkát latin neve felől kutakodva, merthogy ott a „rüh”, nem éppen szívmelengető fordítást találjuk.

Scabiosa caucasica 'Perfecta Blue'
(https://www.sarahraven.com)

A XIX. század elején jelent meg Európában, népszerűsége azóta is töretlennek mondható. Nem nő az égig, beéri 60-70 centméteres magassággal. Kedveli a napos, meleg fekvést, a jó vízelvezetésű, kevésbé kötött talajt. A tökéletes vízelvezetés nagyon fontos, ki nem állhatja a gyökérzetnél megmaradó, pangó vizet. Zordabb és csapadékosabb teleken érdemes a tövét takarni.
 
Scabiosa caucasica 'Perfecta Alba'
(https://www.royalgarden-flowerbulbs.com)

Virágzási ideje elnyújtható, ha az elnyílt virágzatokat rendszeresen levágjuk. A 6-8 centiméteres virágok nyár közepén jelennek meg és meleg őszökön október elejéig is kitartanak. Remek színfoltot ad sárga virágú évelőkkel – cickafark, napszemvirág –, vagy kékes árnyalatú őszirózsákkal társítva. Kiváló méhlegelő, a lepkék is szívesen felkeresik.

Scabiosa caucasica 'Pink Mist'
(https://www.gardenia.net)

A kertészetekben legtöbbször a ’Perfecta’, ’Perfecta Alba’, a ’Perfecta Mid Blue’, a ’Kudo Pink’, a ’Kudo White’, a ’Butterfly White’, a Pink Mist’, és a ’Summer Nights’  fajtáival találkozhatunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése