kertmanufaktúra

2012. május 13., vasárnap

Citrom, körte, tulipán

Gyümölcsök
Meg dinnye, barack, alma, virágok és mákgubók. Sálra festve. Selyemsálra.
És még vagy féltucatnyi természet közeli motívum.

Virágok kékben
Jók. Nagyon jók. És nemcsak azért, mert van ez a legújabb izé, hogy celebek és celebnők matyó hímzésre hajazó mintákkal gazdagon felszerszámozott holmikban múlatják az időt. Nem. Ezek a selyemsálak akkor is értékállók lesznek, ha majd világhírű kapusok és autóversenyzők már más kesztyűkben és másmilyen kezeslábasokban adják elő.


Szelek szárnyán
Sárközi sáljai – Judit, és sem rokona, sem ismerőse Monsieur Sarkozynek – kiállják majd a legizgalmasabb próbát, amikor az Idő szólítja sorban mindegyiket. Alighanem ez az egyik legfontosabb értékük. Meg hogy bennük van az alkotó visszafogottsága, egyértelmű, tiszta színhasználata, anyagismerete, s az anyag és munka iránti alázata. Az egész a részletekben. Nem kevés ez manapság.


Tulipán tulipánnal
Jó múltkoriban arra biztattam az alkotót, szerezzen be egy nagyobb merítésű kanalat és merítsen vele egy nagyot. Vagy több nagyot. Merjen nagyot álmodni. Azaz festeni.

Hogy sáljai keringjenek fényesen, suhogva, s legyen rajtuk ezer meg egy hasonló motívum. Tulipánok, kaktuszok, muskátlik, bogyók és hajtások, ágak, rügyek, égig érő fák és apró kúszó csodák, zöldek és lilásak, virágzó almafák, csodás barackok.

Aztán lehetnek még napok és holdak, aranyló diók és mesebeli tájak.

Maga a természet

Ebben maradtunk.



Rózsák, rókák, mesék

Aztán eltelt néhány hét. Vagy hónap is talán.

És levelet hozott a drótpostás.

Az volt benne, hogy csak-csak meg lett találva a méretes merőkanál.

És elkészültek sorban a sálak az égig érő fákkal, az almákkal és a guruló barackokkal, a virágos mezőkkel és levelekkel, mákgubóval, és gondosan megformált lovakkal, melyről Nagy László jut a sálnéző eszébe, és persze halakkal is, meg a szélben repülő magokkal és a történettel, amelyben a megszelídített rókákról is mesélnek mesét.







Vizek, halak, emberek


A sálak pedig felkerültek az internetre, ahol jó néhányan rákattantak a nagy vízen túl éppúgy, mint északon vagy messze lent délen. Arrafelé már többtucatnyian járnak Sárközi sálakban.

Nem kell hozzá nagy jóstehetség: hamarosan itthon is fognak.

A türelem sálat terem.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése