|
Vadhúsokhoz (is) kiváló |
Tulajdonképpen érthetetlen, hogy miközben a rozmaringnak, a kakukkfűnek, a levendulának – nem beszélve a szurokfűről, amit ráérős celebek csakis oregánónak hajlandóak titulálni – , valóságos reneszánsza van a honban, szegény kerti izsóp (Hyssopus officinalis) méltatlanul háttérbe kényszerül.
|
Sorban, bokrosan
(www.pictokon.net) |
Nem most volt, amikor kimutatták, hogy levelein egy penészgomba képes tenyészni, és ideje nagy részét azzal tölti, hogy penicillint termel.
Hogy a régi korok felcserei tudtak-e a penicillinről és a gombáról, nem tudni, mindenesetre előszeretettel ültették izsópos fürdőbe pácienseiket. Közöttük voltak leprások és ízületi bántalmaktól szenvedők egyaránt. De ismert étvágygerjesztőként éppúgy, mint rekedtség vagy torokgyulladás elleni szerről. A leírások között megtalálható még mint vizelethajtó, illetve gargalizáló.
|
A méhek szívesen látogatják
(www.lepetiteherboriste.net) |
Az izsópot persze ennél jóval korábban is használták, a Krisztus után huszonhárom táján született Caius Plinius Secundus egy izsóppal ízesített borról tesz említést. Amúgy a Földközi tenger vidékéről származik, Európába a X. század táján került, a bencés szerzetesek hozták magukkal, kertjeikben mindennapos volt. A középkorban a hűség jelképeként tartották számon.
|
Izsóp rózsaszínben
(www.coolgarden.me) |
Az izsóp 60-80 centiméteresre nő, és különösebb gondozás nélkül kiskertben, balkonládában és az erkélyen is termeszthető.
Vethető magról, ültethető palántázva, egy a lényeg: az izsóp a meleg fekvést kedveli.
Gyökerei viszonylag nagy területen és mélyre hatolnak. Virágai kék (rózsaszín esetleg fehér) színűek, a méhek és a pillangók igencsak kedvelik, úgyhogy ebből a szempontból is jó választás.
Virágzása általában júliusban kezdődik és még szeptemberben is tart. Ha mértékkel szedünk hajtásaiból az első virágzáskor – és ilyenkor a szokásosnál több vizet adunk a növénynek –, ősszel egy újabb szüretet tarthatunk.
|
Izsóp fehérben
(www.coolgarden.me) |
Felhasználható salátákhoz, húsételekhez, pörköltekhez, utóbbiak közül leginkább a nyúl, a bárány és a birka jöhet szóba, de bármelyik vadhúsnak jót tesz, ha az előkészítés során izsóp levelekkel dörzsöljük be.
Zöldséglevesekhez szintén a levelét érdemes gyűjteni. Arra kell csak ügyelnünk, hogy fásodó szárait ne vágjuk vissza túl mélyen, igyekezzünk a fás részek fölött gyűjteni belőle.
|
Izsóp kékben
(www.gardeninginfozone.com) |
Akkor sincs gond, ha magjait elszórva túlszaporítaná magát, levelei adagonként fagyasztva is tárolhatók. Ha izsópunk túlságosan terebélyes bokorrá nőne – ez úgy az ötödik év táján következhet be – , jöhet a jól bevált módszer: a tőosztás, ennek legalkalmasabb időpontja október. (Bár az utóbbi évek meleg őszeit figyelembe véve könnyen lehet, hogy az évelők tőosztására október helyett lassan-lassan november lesz az ideális…) A tél nem viseli meg, eltűri a hideget is, nem szorul pátyolgatásra. Ültethetjük fűszerkertbe, de megállja a helyét a gyengébb talajú doboldalakban, rézsűkben is, s ha ahhoz támad kedvünk, ilyen helyeken akár lemosódás elleni növényfoltként is alkalmazhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése