kertmanufaktúra

2012. november 14., szerda

Yucca, banksia, agave, kefevirág

Néha különös formákkal hódítanak
(Banksia praemorsa)
És még sokan mások.
Mások. Különösek. Néha bizarr formájuk van. Egzotikusak. Szépek.

Araucaria imbricata
(www.jmvanel.free.fr)
Most, hogy nyaranta – s néha tavasszal és ősszel is – a honi hőmérséklet mediterrán vidékeket idéz, egyre több kertészet kínál egzotikus délvidéki vagy éppen sivatagi növényeket. Néhányat csak dézsákban, kaspókban tarthatunk, ezeket télen üvegházba vagy más, világos, fagymentes helyen kell teleltetnünk. De akadnak olyanok is, amik egész évben kint maradhatnak a kertben.


Yucca faxoniana
(www.desertnorthwest.com)
Kérdés persze, jó-e, ha kertjeinkben a hazai növényvilágtól megjelenésükben és hangulatukban meglehetősen eltérő növények ütik fel fejüket. A kérdésre kétféle választ lehet adni. 1. Jó, mert színesebb, változatosabb, mozgalmasabb lesz a kertkultúra, és ezzel más, új stílusú kertek kialakítására is lehetőség lesz. 2. Nem jó, mert könnyen tájidegen kertek jönnek létre, s látványuk a hazai környezethez, az őshonos növényvilághoz és így a megszokott kertekhez képest zavaró.

Agave parryi
(www.yuccaagavaceae.com)
Azt hiszem, az igazság (most is) valahol félúton van.
Mert aligha lenne szerencsés, ha pálmafák, kaktuszkertek és kies agavé ültetvények nőnének ki a földből Győrtől Szegedig, ahogy az sem lenne üdvözítő, ha minden portán bükkök, gyertyánok vagy tölgyfák meredeznének az égig, köztük sombokrok és kúszó boglárkák virítanának kerítéstől kerítésig.


Kleopátra tűje
(Cleome spinosa)

Ha sikerül összhangot teremteni a kialakítandó kert őshonos növényzete, hangulata, stílusa és a mediterrán vagy sivatagi vidékekről származó növények között, az összhang talán gazdagabbá teheti kertkultúránkat.

Igényesen kialakított sziklakertünkbe, ha annak stílusa megengedi, nyugodtan telepíthetünk például télálló kaktuszokat. Egy árnyékos kertrészletben anélkül  használhatjuk fel távoli tájak árnyéktűrő páfrányait, hogy stílustörés gyanújába keverednénk, míg a tűző napra ugyancsak nyugodt szívvel ültethetünk különleges hangulatú délvidéki cserjéket.

Narancsuralmi rendszer: csak nyárra, a teraszon
A terasz dézsás növényei közé elhelyezhetünk egzotikus fajokat és fajtákat, egy díszkaviccsal borított területrészre pedig télálló yuccák, agavék vagy akár pálmák is kerülhetnek.

Szerepének, helyének megfelelően bátran használhatjuk tehát az egzotikus növényeket is. Ha velük sikerül megvalósítanunk elképzeléseinket, s mindezt úgy, hogy kertrészletünk nem ugrik le a térképről, illeszkedik a házhoz, a teraszhoz, életmódunkhoz, életfelfogásunkhoz, a kert egészéhez és az azt körülvevő környezethez, nemcsak kertünk, mi is gazdagabbak leszünk általuk.

Néhány további jól használható távoli cimbora.
Yucca rostrata
(www.seattletimes.com)
Polygala myrtifolia
Agave utahensis
(www.hear.org)
Lantana camara
Agave parryi: télen sem kell neki nagykabát
(www.coldhardycactus.com)
Agave virginica 'Spot'
(www.blackoliveeastrnursery.net)
Szamócafa, terméséből lekvár készíthető
(Arbutus unedo)
A Metró is megmondta: citromízű nincs a banánfán
Egy ausztrál ismerős, a kefevirág
(Callistemon vinimalis)
Grevillea johnsonii

A bejegyzésben szereplő minden yucca és agave télálló mínusz tizennyolc-huszonnégy  fokig, tehát jó eséllyel tartható egész évben a szabadban. A banánfa is felnevelhető a kertben, de télre tisztességes (=komoly) védelmet igényel, a gyökérzóna köré pedig akkumulátorról üzemeltethető fűtőszálas alkalmatosságot kell fektetni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése