|
Természetes, egyszerű, környezetbarát
(www.rhs.org.uk) |
Nem tudni miért, de történelmileg úgy alakult – érdekes, Magyarországon sok minden történelmileg alakul így-úgy, miért lenne éppen ez kivétel –, hogy a magyar ember beleszerelmesedett az égetésbe.
Ha a kertjében kisebb halom falevél, faág és egyéb kerti zöldholmi gyűlik össze, leküzdhetetlen kényszert érez, hogy berohanjon a konyhába, onnan gyufát és újságot hozzon elő, majd hozzákezdjen az égetéshez. Sokaknak azonban mindez nem egyszerű feladat, ezért másodjára gázolajat vagy benzint hoznak, azzal öntözik meg a kupacot és így égetnek.
Azaz égetnének, de a halom általában nyers, ezért csak ímmel-ámmal kap lángra, viszont mérhetetlen mennyiségű füstöt okád a szomszédság legnagyobb örömére.
|
Raklapokból is készülhet
(www.rhs.org.uk) |
Évente több száz tonna értékes, hasznosítható nyersanyagot pocsékolunk el a kiskertekben, a hobbi telkeken és a családi házak udvarán, miközben egy egyszerű eljárással természetes alapanyaghoz juthatnánk.
Nem kellene mást tenni, csak kinézni a kertben egy alkalmas helyet, oda összegyűjteni minden újrahasznosítható kerti és konyhai zöldhulladékot és komposztálni. És erre bizony alkalmas hely lehet minden olyan kerti zug, ahol nincs verőfényes napsütés vagy mélyárnyék.
|
Egy általában nem elég
(www.gardenerblog.info) |
Ma már nem gond beszerezni formatervezett komposztáló edényeket, ezek egy csoportjának rögtön három-négy előnye is akad: meglehetősen ízléstelenek, rondák, műanyagból vannak, és megkímélik a házigazdát egy félnapos kerti munkától. Ugyanis nagyjából ennyi időbe telik összeütni néhány fából készült, pofás kis komposztáló ládát. (Azért kell több, mert a tökéletes komposzt előállítása legalább egy évbe telik, s az újabb és újabb zöldhulladékot mindig egy következő komposztládába kell tennünk, illetve egy idő után a félkész komposztot átforgathatjuk a soron következő „rekeszbe”.)
|
Krumpli- és hagymahéj: mehet a komposztba |
Alapot nem kell neki készíteni, legjobb a puszta föld. Az nem árt, ha lazán átforgatjuk a talajt, felásni nem kell, elegendő fellazítani. A komposztkészítés menete nem bonyolult, csupán néhány szabályt kell betartanunk. A halom aljára a némiképp vastagabb ágak, gallyak és nyesedékek kerüljenek, erre jöhetnek a levelek és más kerti hulladékok. Ha utóbbiból sok akad a háznál, könnyen hajlamosak lehetünk összetömöríteni a kupacot, amivel némi helyet nyerünk ugyan, de a lebomlás és átalakulás folyamatát biztosan tönkre tesszük. Igyekezzünk levegősen rétegezni a szerves hulladékot, kisebb gallyak, nyesedékek, fű, falevelek, aztán újra ugyanez a rétegrend. Természetesen keverhetjük is a rendelkezésre álló anyagokat, és egy-egy réteg közé tehetünk vékonyan kerti földet is.
|
A kiwi, a narancs és a citrom szintén komposztálható |
A nagy, vastag ágak nem alkalmasak a komposztálásra, ezeket fel kell vágnunk, vagy aprítógéppel feldarabolni. (Egy ilyen masina beszerzése csak az első pillanatban tűnik fölöslegesnek: miután nemcsak az ágakat, a leveleket és a zöldhulladékot is feltrancsírozza, némiképp gyorsítja a komposztálás folyamatát.)
A komposzthalmot időnként át is forgathatjuk, de a szellős, réteges lerakás esetén erre tulajdonképpen nincs szükség. Arra viszont szükség van, hogy legyünk mértékletesek, ne cipeljünk mindent a komposztra a konyháról. Csirkecsontnak, főtt ételmaradéknak, halfejeknek, étolajnak, zsírnak és más efféléknek nincs helyük a komposztban. Helye van viszont a citrom-, narancs-, hagyma-, krumpli-, dinnye- és mindenféle héjaknak – a tojáshéj is ide tartozik –, zöldségnövényeink ilyen-olyan darabjainak, a kávézaccnak, a teafűnek és a fűrészpornak.
|
Így kezdődik. És így is folytatódik.
(www.happyfarming.com) |
A komposzt átlagos érési ideje legalább egy év. Ne reménykedjünk abban tehát, hogy a hétvégén összehordott levélhalomból pár nap múlva értékes komposzthoz juthatunk.
A komposztálásról időről időre felröppennek különféle hiedelmek, ezek között bizonyosan első helyen van a tétel, miszerint a komposzt büdös. A komposzt egyáltalán nem büdös, ilyen értelemben szagtalan. Másmilyen értelemben ugyanakkor kifejezetten jó szaga van, ahhoz hasonlatos, amikor az erdőben járva érezzük a föld illatát. Egy másik tévhit szerint a komposzt helyett jó a trágya is.
|
Istállótrágya: egy másik műfaj |
Nem, a komposzt nem azonos a trágyával, a komposzt leginkább jó minőségű kerti földre hasonlító, laza állagú, szép, barna színű, gazdag szerves anyag tartalmú valami. Lehet benne persze szalmás istállótrágya is, de ettől még a trágya és a komposzt nem lesz azonos. Kutya- és macskatulajdonosok figyelem: a kutyakaki és a macskaalom nem tartozik az istállótrágya fogalmába, ezért egyiket se dobjuk a komposztra!
|
A diólevél is komposztálható |
Egy másik örökzöld téma a diólevél.
Jó néhány helyen olvasható, hogy a diólevél szinte az ördögtől való, komposztáláskor kifejezetten kerülendő. Szegény diólevél nem érdemli meg ezt a bánásmódot, igenis komposztálható, nyugodtan rátalicskázhatjuk a komposztra, rétegezve, keverve ezt is más növényi anyagokkal. (Június táján meg gyűjthetünk diólevelet télire teának, kiváló ellenszere a legkülönfélébb felsőlégúti nyavalyáknak.) Az igaz, hogy a diólevél lebomlása hosszabb időt vesz igénybe, de nincs okunk kitiltani a komposztról még akkor sem, ha sok helyütt erre buzdítanak bennünket. Persze, ha dióültetvényünk van, akkor a mérhetetlen mennyiségű diólevél komposztálásra külön tárolót kell építenünk, és ha keverjük is más anyagokkal a diófa levelét, nem árt legalább három évet várnunk a kész komposztra.
|
Komposztálás, természetes körforgás
(www.killeenhousehold.ie) |
Egy szó mint száz, a komposztnál még nem találtak fel jobb biotrágyát, előállítása könnyű és egyszerű, hatása pedig semmiféle vegyszerrel nem pótolható. Használhatjuk talajjavításra a gyümölcsösben, telepítésnél a díszkertben, mulcsozásra, dézsás növények ültetéséhez vagy palántázáshoz a zöldségeskertben. Biztosíthatjuk vele a tápanyagok természetes körforgását, nem utolsósorban védhetjük a természetet – a szomszédok idegrendszerét –, a termőföldet és a Földet, már ha kissé messzebbre is szeretnénk látni.
És miért ne nézhetnénk immár nagyobbakra is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése