kertmanufaktúra

2013. április 3., szerda

Az előkert dicsérete

Összhangban a környezettel
(www.studiogblog.com)
A hivatalos megfogalmazás némiképp hosszabban taglalja, mi is az előkert, de mert a Kertmanufaktúra blog nem hivatalos megfogalmazás, én egy rövidebb verzióval állnék elő: az előkert leginkább olyan, mint egy névjegykártya, mint egy első benyomás. Ezt látja meg először a hozzánk érkező, s nap mint nap ezt nézegetjük mi is, munkába menet vagy jövet. Persze mondhatnánk, az előkert csak egy pár méteres szakasz az utcafronton, az ember hamar átcsörtet rajta, s a lényeg úgyis a házban meg a hátsó kertben van.

A ház és az előkert színére is figyeltek
Ezt a logikát követve névjegykártyánk lehetne gyűrött és pecsétes, rajta hibásan írt városnévvel, rossz telefonszámmal, nem is olyan nagy ügy, mit számít az a kis papírdarab. A helyzet az, hogy a kis papírdarab, a sokszor zsebkendőnyi előkert nagyon sokat számít. Az előkert házunk, kertünk, önmagunk, személyiségünk amolyan nagykövete. És mert az emberi elme úgy van kitalálva, hogy fontos, sokszor meghatározó számára az első benyomás – ráadásul szeret véleményt alkotni és rendszerezni –, egy elhanyagolt, ápolatlan előkert nem a legjobb névjegykártyája házunknak, családunknak.

Házhoz és éghajlathoz illő megoldás
(www.bahcedekor.blogspot.com)
Természetesen ennek fordítottja is igaz. Építhetünk csillogó-villogó előkertet a ház elé, teleültethetjük méregdrága növényritkaságokkal, meghökkentő sziklacsodákkal, szökőkutakkal és kőoroszlánokkal, ha mindez nincs összhangban személyiségünkkel, életvitelünkkel és házunkkal, felcicomázott előkertünk csak a rongyrázás kategóriájában számíthat kétes értékű sikerre.

Mielőtt az előkert kialakításába fognánk, nem árt néhány szempontot külön is figyelembe venni. Az előkert sohasem különálló, önmagában létező valami. Épületek, kerítések, járdák, tetők, gépkocsibeállók, garázskapuk, kukatárolók, bejárati ajtók és közutak között éli mindennapjait, mindezeket a tervezés és a kialakítás során nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Ismétlődő anyag- és növényhasználat
(www.timaustengardendesigns.com)
Ez azt jelenti, hogy növényeink és az előkertben használatos anyagok kiválasztásakor a közvetlen (saját ház, szomszédok) és a tágabb környezet (út, utca, lakópark, környék) stílusára, hangulatára, építőanyagaira, színeire, méreteire is figyelnünk kell. Egy ultramodern lakóparki környezetben nem a legjobb ötlet parasztkerti stílusban megálmodott előkertet elhelyezni, ahogyan egy hegyvidéki, örökzöldekkel teli környéken lévő ház előkertjéhez sem a kaktusz- vagy pálmakert az ideális választás.

Visszafogott, elegáns megoldás az előkertben
Az előkert akkor tud leginkább megfelelni a fontos első benyomás, az ízléses, hibátlan névjegykártya követelményének, ha nem akar hivalkodó lenni, ha nem akar több lenni, mint amire hivatott, s ha nem akarja a házat sem többnek láttatni. Egy előkertnek leginkább díszítő szerepe van azzal a feladattal, hogy adjon valami pluszt ahhoz a hangulathoz és képhez, amit a ház, annak struktúrája, mérete, hangulata, színei, anyaga, burkolatai összességében jelentenek.

Egymást kiegészítő, erősítő növények és anyagok
A jó előkert olyan, mint az aperitif: nem hiszi magát főfogásnak, mégis ráhangol és előkészít a későbbi, tartalmasabb történésekre. S bár egy előkert méreteiben többnyire mindig kicsi, megtervezése, stílusos beillesztése az épített környezet sokszereplős csapatába néha nehezebb, mint a ház kertjének kialakítása.

De mert az előkert is egy plusz kerti szobát jelent a ház lakóinak, érdemes a tervezésre kellő időt és energiát fordítani, mielőtt ásóval és lapáttal nekiindulnánk előkertet építeni.

Virágok közt, gazdagon

Termetesebb növények az előkertben is
(www.threedogsinagarden.blogspot.com)

A házhoz közeledve egyre magasabbak a növények
(www.threedogsinagarden.blogspot.com)

A legfontosabbak tehát:
- az előkertben a kevesebb sokszor több
- az előkertet ne növényritkaságaink bemutatására használjuk
- az előkert illeszkedjen a házhoz és a környezethez
- a telek más pontjára ültetett növények közül legalább egy-egy legyen ott az előkertben is
- az előkert igényes, pontos kialakítása esztétikai szempontból is fontos, szánjunk rá elegendő időt


Környezet és előkert tökéletes összhangja
(www.circlesranch.com)

Amikor érvényesül a kevesebb több elve
(www.saynohamco.com)

A bejegyzésben külön nem jelölt képek forrása
www.facebook.com/pages/Ecossistemas-Gardens-Centers/145156075528002
http://www.facebook.com/pages/Serenity-in-the-Garden-Blog/110200849002789

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése