kertmanufaktúra

2014. június 25., szerda

Cipruska

Sárga gombszemek: zöld cipruska
(www.botanicalgarden.ubc.ca)
Köztereinken és magánkertjeinkben leginkább a Hamvas cipruskával (Santolina chamaecyparissus) találkozunk, és alighanem még a sokadik randevún is bajban lennénk, ha pontos színmeghatározást kellene végeznünk. Merthogy e pompás mediterrán félcserje színét leginkább a kékesszürke, az ezüstszürke és a zöldeskék lenyűgöző keverékeként lehetne csak leírni. De nem járnánk messze az igazságtól, ha nemes egyszerűséggel az ezüstös jelzőt választanánk.


Levendula cipruskával: kihagyhatatlan páros
A cipruska ideális növény a mediterrán kertek szerelmeseinek, tökéletes kísérője a levendulának, a nyuszifülnek, remekül mutat méhbalzsamok alkotta háttér előtt, de kiváló választás, ha rozmaringot, macskamentát, menyecskeszemet vagy éppen örökzöld zabfüvet választunk neki társul. Megállja helyét szegélynövényként egy napos, kavicsos évelőágyásban vagy egy sziklakertben is, kertterveimben vissza-visszatérő növény efféle helyeken. Június második felétől szeptemberig tömegével hozza apró sárga virágait, levendula  vagy más kék virágú évelő mellé ültetve a színösszeállítás mindkét színt valósággal új életre kelti.

Árnyékos, félárnyékos területrészek a cipruskánál szóba sem jöhetnek, a kifejezetten napos, meleg fekvést kedveli. Szárazságtűrő növény, vagyis nem nagyon panaszkodik, ha viszonylag hosszabb ideig sem jut vízhez. Ellenben kifejezetten zokon veszi a pangó vizet, a nehéz, agyagos földet.

Szegélyként is telepíthetjük
(http://nttreasurehunt.wordpress.com/)
Nagyon hideg teleken hajlamos visszafagyni, de ilyenkor kora tavasszal, amikor a talaj közelében már kezdenek megjelenni a új hajtások, vissza kell metszeni. Ezt a műveletet persze minden tavasszal el kell végezni, ellenkező esetben cipruskánk hajlamos szétesni és felkopaszodni. Amúgy a virágzást követően szintén érdemes egy éles metszőollóval  kissé rendbe tenni a frizuráját: növényeink tömöttebb, rendezettebb, szebb képet mutatnak majd. A visszavágással ne csökkentsük a növényt egyharmadánál kisebb méretűre. Ha egy évelőágyás szélére, szorosan egymás mellé, szegélyként ültetjük el őket, bánjunk velük úgy, mint egy alig térdig érő sövénnyel, és virágzás után bátran formáljuk ízlésünk szerint.

Kavicságyban, déli oldalon
(echinopsgardendesign.co.uk)
Illata, ha nem is vetekszik a levenduláéval, de biztosan dobogós helyezett. Régebbi korokban gyomor és bélpanaszokra használták, sokan a levendulához hasonlóan a molyok ellen vetik be.Ha ugyanezt a sárga virágpompát szeretnénk élvezni a kertben, de a levelek színeként jobban szeretjük a zöldet, válasszuk a Zöld cipruskát (Santolina rosmarinifolia) vagy a Tollas cipruskát (Santolina pinnata), bennük sem fogunk csalódni.

A mértani vonalak lágyításához is remek választás
(www.houzz,com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése