kertmanufaktúra

2014. május 3., szombat

A Kelet varázsa

Főszerepben a japán juhar
(www.deviantart.com/photography/?q=gardens)
Mindent a szemnek. Alighanem ez lehetne a legpontosabb mottója azoknak a kerteknek, amelyeket a Kelet varázsa ihletett. Merthogy a keleti, távol-keleti stílusban megálmodott kerteket legkevésbé sem a kertészkedés szerelmeseinek, a növénytermesztés kismestereinek vagy folyton a kertben szöszmötölő gazdáknak találták ki. A keleti kertek sokkal inkább látványkertek, a szem és a lélek gyönyörködtetésére valók. Csendes szemlélődésre, gondolkodásra, a pillanatok megélésére.

Egyensúly, harmónia, tradíció
(www.deviantart.com/photography/?q=gardens)
A keleti kerteket gyakran erős leegyszerűsítéssel japán kertként tartjuk számon, pedig e kettő közé nemigen tehető egyenlőségjel. Inkább illene rájuk a japán és kínai elemeket felvonultató kert elnevezés.

Vagy ha jelzőket kellene keresnünk, akkor az egyensúly, a harmónia, a tradíció lenne a legmegfelelőbb.



Mindent a szemnek
(http://japanesegardenpasadena.com/)
Távol-keleti kertet persze megálmodhatunk úgy is, hogy sem filozófiai, sem vallási, sem életvezetési, sem tradicionális értelemben nem kötődünk a keleti kultúrához, csupán tetszik nekünk e kertek harmóniára törekvő, letisztult stílusa. Ennél némiképp igazibbá, élőbbé és autentikusabbá válik, ha azért készül portánkon távol-keleti kert, mert van valamilyen kötődésünk e kertkultúra alapját jelentő filozófiához is. Pár évvel ezelőtt nagy divatja volt Magyarországon a környezetrendezés feng-shui irányzatának, és többen a feng-shui rendező elvei szerint készíttettek maguknak kertet. Jó néhány kert úgy létesült, hogy használói a mindennapi életben vajmi keveset, sokszor szinte semmit nem „használtak” a feng-shui elvei és filozófiája közül. Ilyen helyen aztán már pár hónap után kiderült: a kert nem tudja betölteni szerepét, s egy-két évben belül átalakult hagyományos kertté.

Összhangzattan
(http://aronaeveryday.blogspot.com/
Valahogy így van, így kellene lennie a távol-keleti kertekkel is. Mert felsorolható, összefoglalható minden alkotórész, ami szükséges egy távol-keleti kerti hangulathoz, de az egymás mellé helyezett elemek pusztán önmagukban nem teremtenek tökéletes összhangot. Ha ilyen stílusú kertet vagy kertrészletet szeretnénk kialakítani, a következőkre érdemes aprólékos gondot fordítani.

Természetes megoldások előnyben
(greenteadesign.com)
Kertünkben el kell felejtenünk a beton, a betontégla és a térkő használatát, helyettük a természetes burkolatokat, kavicsot vagy homokot kell használnunk. Az efféle stílusú kertben a vízmedence, a kerti tó vagy egy kis patak jelenléte elengedhetetlen. Kerítésünknek nem készíthetünk betonlábazatot, a kerítés nem készülhet vasból vagy alumíniumból, a kerítésdrót szóba sem jöhet, helyettük fa, bambusz, nád használható. Ami a kert képét illeti, előnyt kell élvezzenek az alacsony fenyők, a kúszónövények, általában az örökzöldek, a természetes kövek és a harsány pácolás, lazúrozás nélküli faanyagok. Kerti padunk fából készül és legyen rusztikus.


Nincsenek hivalkodó színek
(worldwidewallmurals.com)
Kerülnünk kell a dzsungel jellegű növényültetést: a kövek, burkolóanyagok és a növények tökéletes harmóniában vannak, egyikből sincs több a másik rovására. A sziklák és kövek inkább szürkék, semmiképpen sem hivalkodó színűek, kerülni kell a sárgás, narancsos vagy éppen vakítóan hófehér darabokat. A nagy gyepfelület egy távol-keleti kertben ritka jószág, ha gyepet szeretnénk, ragaszkodjunk egy jól bevált elvhez: a kevesebb több. A kert számos apró kertre tagolódik, köztük a kapcsolatot gondosan megtervezett ösvények biztosítják.


További kertstílusok a blogban:
Természetközeli kert
Modern kert
Mediterrán kert

1 megjegyzés:

  1. Én inkább parknak mondanám mint kertnek. EZ természetesen csak a magán véleményem. :)

    VálaszTörlés