kertmanufaktúra

2016. január 12., kedd

Deres csenkesz: tarajos sül kékben


Szabályos gömböt alkot (Festuca glauca 'Elijah Blue')
(www.sublimegardendesign.com)

Igazi látványosság lehet a kertben a deres csenkesz 'Elijah Blue' fajtája. A félgömb alakú, bokros tövű, szabályos párnát alkotó növény ideális választás a sovány talajú, száraz kertrészekre. Telepíthetjük szegélynövényként, de bekerülhet főszereplőként a sziklakertbe vagy egy mediterrán hangulatú kavicsos ágyásba. Húsz-harminc centiméternél nem nő nagyobbra, virágzati szára azonban hetven-nyolcvan centiméterre is kimagaslik.

Virágzáskor
(www.comnur.com)

Nem kedveli a nehéz, agyagos, vízmegtartó talajokat. Ha kertünkben ilyen a föld, és szeretnénk deres csenkeszt telepíteni, a talajt fel kell javítanunk nagy adag folyami homokkal, de jó szolgálatot tehet a földbe kevert apró szemű kavics is. A tápanyagban gazdag földet nem szereti, úgyhogy a komposzttal és a trágyával fukar kezekkel mérjünk. A tövek ültetési távolsága harminc-negyven centiméternél ne legyen kevesebb. Meleg, napos helyre kerüljön, az árnyékos kertrészeken nem érdemes próbálkozni vele, ilyen területen a kékes szín sem garantált. Napos helyen viszont remek látványt nyújt kék színű leveleivel. Sűrű, bokros habitusa megtartása érdekében tavasszal érdemes alaposan visszavágni, magassága a visszavágás után akár öt-hat centiméteres is lehet.

Sziklakertben, kavicskertben vagy ágyásszegélyként is remek
(www.sublimegardendesign.com)

Jó kontrasztot érhetünk el, ha mögéjük lazább szerkezetű díszfüveket ültetünk. Kék színe még ragyogóbbnak látszik, ha környezetébe magasabb sárga, vörös vagy piros virágú évelők kerülnek. Az idősebb példányoknál a bokrok közepe kiritkulhat vagy ki is kophat, ilyenkor a tövet szét kell ültetnünk. Jól tartható kővázákban és kaspókban is, egy színes összeállítású dézsában a deres csenkesz feltűnő díszévé válhat a nyári terasznak is. Csenkeszekből amúgy meglehetősen bőséges a választék: a nemzetség több mint 640 fajt és fajtát számlál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése