kertmanufaktúra

2016. január 7., csütörtök

Kertdivat 2016

Valóban közel a természethez
Valóban közel a természethez
(www.metamorphosisdesign.co.uk)

Filozófiai szempontból az idei esztendő kertdivatja igyekszik elfogadható válaszokat adni a világ meglehetősen zaklatott mindennapjaira. A jövendölések szerint megpróbál minél teljesebb békét és harmóniát teremteni a közvetlen környezetben, enyhítve ezzel a ránk zúduló, egyre sokkolóbb hírek hatásait. A virágágyásokban például az életteli, életigenlő színek viszik a prímet, sok lesz a vörös és a sárga, és ezek különféle árnyalatai. 2016-ban a legtöbbször előforduló színek dobogójának képzeletbeli második fokára a harsány színek tompítása és a harmónia megteremtése érdekében a pasztell színek kerülnek majd. Nagyobb szerephez juthatnak az egységes színvilágra hangolt kertek, ezekben a leginkább kedvelt a zöldre hangszerelt kert lesz.

Idén is folytatódik a természetközeli kertek sikertörténete, itt az úgynevezett prérikertek kerülnek előtérbe. Díszfüvek, virágzó évelők hajladoznak majd a szélben, és divatos lesz az egyszerű, természetes kertkialakítás.

Levendula és cipruska: változatlan népszerűség

Az egyre drágább öntözési költségek miatt a növények közül a vízimádók kissé háttérbe szorulnak, és egyre többen választanak olyan összeállításokat, amelyek kis túlzással inkább hasonlítanak egy sivatagi, félsivatagi ökoszisztémára. Kifejezetten jó világ köszönhet tehát a szukkulens – némi leegyszerűsítéssel a pozsgás, szárazságtűrő – növényekre. A szárazságtűrő évelők közül változatlanul őrzi majd népszerűségét a levendula, a nyuszifül, a menyecskeszem és a cickafark.

A nyuszifül 2016-ben is kedvenc marad

Idén is sztárként lép fel a kertekben a rózsa, de efféle szerepre tör a zöldségeskert is. A biztos helyről származó, egészséges, permetszerek nélküli zöldségek iránti növekvő igény 2016-ban is erősödik majd, úgyhogy akár a különálló zöldséges parcellák, akár a virágágyásokba illesztett zöldségnövények száma is szaporodni fog. Zöldségtermesztésre remek megoldás az általunk már évek óta szorgalmazott magaságyás, ennél a módszernél ugyanis a termőföld kiszipolyozása nélkül érhető el négy-ötszörös terméshozam.

Növekvő igény a friss, egészséges zöldségek iránt

A növekvő por és légszennyezettség ellen faültetéssel (is) védekezhetünk, úgyhogy a növekvő faültetések száma szinte biztosra vehető. Az egyre forróbb nyarak miatt a kertekben az árnyék idén is nagy kincs lesz, ezért az árnyékot adó fákkal övezett pihenőhelyekből szintén több lesz majd. Az idén aztán beköszönt a kaspók kora, belőlük szép számmal kerülnek majd a teraszokra és az erkélyekre elsősorban visszafogott színvilágú tárolóedények. Ezekbe szárazságtűrő, tűző napot is könnyedén elviselő összeállítások díszlenek.

Divatja lesz a faültetésnek is
(www.chewvalleytrees.co.uk)


És 2016 alighanem változatlanul a reménykedés éve is lesz. Remélhetően egyre többen értik meg: érdemesebb az adott élőhelyhez jobban alkalmazkodó, betegségeknek jobban ellenálló, kipróbált, őshonos vagy azokkal egyenértékű növényeket választani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése