kertmanufaktúra

2016. február 1., hétfő

Lakáskassza: kertépítésre is

Egy szép kert átlag harminc százalékkal növeli az ingatlan értékét
(www.secretgardens.com)

Valahogy úgy alakult, hogy a lakáskassza fogalmához elsősorban a lakásban és a házban történő felújítások fogalma társult. Pedig a lehetséges felhasználási területek köre ennél jóval nagyobb, úgyhogy most, amikor rajtra kész a családok otthonteremtési kedvezménye, és a bankoknál az érdeklődők egymásnak adják a kilincset, talán érdemes áttekinteni a lakáskassza további felhasználási lehetőségeit is.

A megtakarítás összege tehát nemcsak a lakásban és a házban esedékes felújítási munkákra fordítható, az összeg felhasználható a ház körüli, illetve a kerttel kapcsolatos munkákra is. És ezeknél ugyanúgy, ahogy a lakás- és házfelújítás esetén, számlával vagy ennek híján saját, tételes költségvetéssel kell igazolni a felhasznált összeget. Az állami támogatás összege legfeljebb 720 ezer forint, s ez minden adókártyával rendelkező magyar állampolgárt megillet. A támogatás természetesen többször is igénybe vehető, vagyis az aktuális szerződés lejárta után egy újabb köthető, az állami támogatás erre az új kontraktusra is igényelhető. Sőt, a család szerződései közül öt akár egyetlen ingatlanra is összevonható, így már 3,6 millió forint a vissza nem térítendő, illeték-, adó- és járulékmentes állami támogatás. A konstrukció másik előnye, hogy a teljes, vagyis a bruttó, áfával növelt összeg elszámolható.

Terasz: felkerült a listára
(www.designrulz.com)
Nézzük meg, milyen anyagköltségek és munkadíjak jöhetnek számításba a kertépítés, kertrendezés témakörben! A megtakarítás összege felhasználható a tereprendezésre, a munkaeszközökre, a riasztóberendezésre, csapadékelvezető árok vagy folyóka létesítésére, a kerítés építésére vagy felújítására, de a listán ott van a termőföld, a virágföld, a búvárszivattyú, a kútfúrás és az automata öntözőrendszer kialakításának teljes anyagköltsége és munkadíja is. Konténerszállításnál, illetve az anyagok – a teljesség igénye nélkül: homok, cement, mész, beton, tégla, dísztégla, sóder, gipsz, ragasztó, festék – és az építési törmelék fuvarköltségénél az összeg tíz százaléka számolható el.

Kerítés építés vagy felújítás, szintén támogatható
(www.ambiancegardendesign.com)
Finanszírozható továbbá a kerti kandeláberek telepítése, a térkövezés, a kocsibejáró építése, díszburkolat készítése, medence építése, lakáskasszából lehet kifizetni az előre gyártott kerti faház vagy szerszámoskamra árát, a járda építését, a parkosítási munkákat és a dísznövényeket is. Felújítható a terasz, beszerelhető a teraszra egy kézi vagy elektromos napellenző, és a szauna létesítése szintén támogatott, illetve ebbe a körbe tartozik a ház körüli akadálymentesítés költsége is. Lecserélhetjük a bejárati kaput, felszerelhetünk vagy felszereltethetünk rá egy elektromos kapunyitó berendezést és új garázsajtót is vehetünk.

Lakáskassza esetében tehát a lakás és a ház mellé minden további nélkül a kert és a kertépítés fogalomkörét is érdemes felvennünk a szótárba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése