kertmanufaktúra

2016. február 23., kedd

Rózsás vagy bablevelű varjúháj

Sedum 'Matrona': imádja a napsütést és a vízáteresztő talajt
(www.gardenia.net)
Merthogy mindkét néven megtalálhatók a kertészetekben, de akad, ahol hibrid varjúháj néven forgalmazzák. Akárhogy is van, ha a növény címkéjén a Sedum ’Matrona’ feliratot találjuk, megleltük, amit kerestünk.

A latin matrona szó eredetileg köztiszteletnek örvendő asszonyt jelöl, a német nyelvterületen viszont a kerek, illetve a nagyon vonzó alak szinonimájaként is használatos. A Sedum ’Matrona’ nemesítője, a Freiburg városában élő Ewald Hügin alighanem mindkét utóbbi változatot szem előtt tartotta, amikor 1991-ben nevet választott varjúhájának.

Húsos, csipkézett szélű levelei önmagában is mutatósak
(https://davisla.wordpress.com/)

Sokan, amikor a varjúhájfélék kerülnek szóba, erős késztetést éreznek, hogy Virág elvtárs örökbecsű mondatával álljanak elő, és nem nyitnak vitát arról, melyik a legszebb varjúháj kerek-e nagyvilágon. Meg kell hagyni, a zöldben és bordós színben játszó húsos levelek, szélükön a bíbor színű csipkékkel valóban lenyűgözőek. Ráadásul a tömegesen nyíló pirosas, rózsaszínes virágok látványa sem utolsó. S ha mindehhez hozzávesszük, hogy matrónánk könnyedén eléri a hatvan centiméteres magasságot, némiképp érthetővé kezd válni a legszebb varjúháj képzeletbeli címe.

Ágyásszegélyként is jól használható
(www.appeltern.nl)

A talaj iránt nincsenek extra igényei, szereti a jó vízelvezetésű, laza szerkezetű földeket. Ha a kertünkben agyagos, kötött a talaj, de szeretnénk varjúhájféléket telepíteni, a földet fel kell javítanunk folyami homokkal, és az sem árt, ha a homokkal jól átforgatott talajba némi apró szemű kavicsot is keverünk.

Nemcsak látványos: virágzáskor vonzza a méheket
(www.plantes-shopping.fr)

Imádja a napot, minimális napfényigénye legalább hat óra naponta. Nem szereti a vízben tocsogó földet, úgyhogy inkább kevesebbszer öntözzük: a száraz, kiszáradó földet jobban tűri. Évelő növény, a teleinket jól viseli, tavasszal általában különösebb gond nélkül újul. Télen némi feladatot azért ad, nem kedveli ugyanis a tövénél felgyülemlő olvadós, latyakos havat. Virágait augusztusban hozza, virágzása sokszor októberig is kitart. Telepíthetjük az ágyásokba szegélynövényként, de bekerülhet más, ősszel virágzó évelők közé is.

Vázában is remek
(www.dobbies.com)

Háziasszonyoknak és háziférfiaknak egyaránt jó hír lehet, hogy vágóvirágnak is kiváló.

1 megjegyzés: