kertmanufaktúra

2017. február 13., hétfő

Széleslevelű csillagmeténg

Varázslatos szín, elbűvölő forma
(www.marguerite.forumprod.com)

Ha vágyaink titokzatos tárgya egy mutatós, kéken virágzó évelő, akkor a csillagmeténgből feltétlenül be kell szereznünk párat.

Virágait áprilistól júniusig hozza, kissé terjedő tövű, de agresszivitásban a mentának a nyomába sem érhet. Ideális körülmények között csaknem egyméteresre növekszik, és akkor sincs vele különösebb gond, ha már elvirágzott: széles, üdezöld leveleivel is remek látvány.

Virágzás után is mutatós
(www.landscapeofmeaning.blogspot.com)
Ami az ideális körülményeket illeti: napos, legfeljebb félárnyékos helyet kedvel, földje nem tocsoghat a víztől, de nem is lehet csontszáraz. Észak-Amerikában honos, az ottani kertészetek néha inkább az esőkertek kihagyhatatlan növényeként tartják számon, pedig jól viseli a kissé szárazabb körülményeket is, ilyenformán vízigénye közepesnek mondható. Nagyon jól mutat napos és szűrt fényű területrészek találkozásánál. Telepítésénél nem érdemes extra mennyiségű komposztot vagy tárgyát keverni az ültetőföldbe, mert az eltúlzott tápanyagfelvétel következtében egy meglehetősen nyurga bokor lesz belőle.

Ilyen környezetben is megállja a helyét
(www.robsplants.com)
Virágzásban
(www.robsplants.com)
Amúgy zömök kis szerkezet, remekül beilleszthető az évelőágyásba, kialakítható vele egy kékre hangolt szegély, kerülhet az előkertbe éppúgy, mint markáns háttérnövények előtti alacsonyabb növénysávba. Gondozása nem ró megoldhatatlan feladatot a gazdára, de azt nem árt tudni, hogy az esetlegesen eltörő szárakból kibuggyanó tejnedv az érzékenyebb bőrűeknél kiütéseket okozhat. Hogy kompakt formáját megőrizze, elvirágzás után egyharmadával akár vissza is vághatjuk a szárakat. A metszőollóra egyébiránt virágzáskor is szükség lehet, csinos virágaival méltó dísze lehet egy arra érdemes vázának.

Széleslevelű csillagmeténg magaságyásban
(www.davesgarden.com)
Latin neve (Amsonia tabernaemontana) egy XVIII. századi felfedező, kutatóorvosnak, dr. Charles Amsonnak állít emléket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése