kertmanufaktúra

2017. szeptember 10., vasárnap

Nyakát, lábát, háta táját…

Kínálat az internetről: a rossz megoldás

… de a talpát inkább ne. Márpedig egyre több helyütt jön velem szembe az internetes áruházakban egy-egy fotó, melyeken szépen megmunkált akácoszlopokat kínálnak, gondosan kérgezve, esetenként kalodába rakva.

És ez jól is van így, ha faoszlop, akkor akác, egy-két emberöltőt biztosan kiszolgál, van úgy, hogy kezelés nélkül nyolcvan évet is kibír. De nem úgy, ahogy a képen is látható, merthát a fának olyanja van, szereti keresztül engedi magán a vizet, párát, nedvességet. Ha a földbe kerülő végét bitumenbe mártjuk, befestjük vagy alvázvédővel kezeljük, többet ártunk vele, mintha csupaszon a földbe süllyesztjük.

Kínálat az internetről: a majdnem tökéletes megoldás

Az így lezárt felületen ugyanis a nedvesség nem tud eltávozni a fából, és egy csinos, idő előtti rothadás lesz a folyamat vége. A metódus meglehetősen hamar lezajlik, ilyenkor jöhet a tönkrement rész eltávolítása, vagy a nem kevésbé macerás oszlopcsere. Egyébként érdemes betartani még egy íratlan szabályt: az oszlop talpa alá kavics vagy kőzúzalék kerüljön, hogy a fa ne közvetlenül a földdel érintkezzen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése