Évelőkre fel! |
A könyvecske – amit további, ugyancsak érdekes kertészeti szakkönyv társaságában Csaba barátomtól és kollégámtól kaptam – a Magyar Királyi Földmívelésügyi Minisztérium gazdasági szakkönyvtársorozatában látott napvilágot, pontosan a huszonnegyedik volt a sorban, Gyümölcs, zöldség a konyhán címmel.
A helyes táplálkozásról |
Kalóriák fogságában |
Nézzük, milyen zöldségeket ajánl a szerző az 1939-es év háziasszonyainak.
Zeller, retek, hagymafélék, „kalarábé”, spárga, rebarbara, endivia, káposzta, bimbóskel, spenót, sóska, karfiol, paradicsom, padlizsán, paprika, uborka, tök, zöldborsó, zöldbab. Legrészletesebb taglalást a krumpli kapott: levesnek, krémlevesnek, sütve, töltve, rakottan, „pudding és burgonyafánk”, rétes, szilvás- és barackos gombóc, burgonyatorta. Minden zöldségnél megadja a víz, a szénhidrát, a nitrogénvegyület, a zsír, a nyersrost és a hamuanyag százalékos arányát. A gyümölcsök esetében fontosnak tartotta közölni, hogy lehetőleg nyersen fogyasszuk, és gyakran készítsünk belőlük leveseket, salátákat és gyümölcskocsonyát. Itt málna, ribizli, alma, egres, körte, citrom, birs, barack, szilva, ringló, eper, cseresznye és narancs szerepel a kínálatban.
A szerző útmutatást is ad a konyhában tüsténkedő fehérnépeknek, szem előtt tartva a kétszer mér, egyszer vág örök érvényű igazságát: „Fiatal háziasszonyaink ajkáról többször hallunk olyasféle sóhajtást, hogy milyen gépies, unalmas, lelketlen munka a legtöbb háztartásbeli elfoglaltság, különösen a főzés! Micsoda tévedés ez! Mindennemű kézzel végzett munka lelketlen és unalmas, ha az agy kísérőmunkája lelket nem önt belé. Nos, a főzés körül igazán bőven akad munkára az agy, ha a háziasszony nem tudatlanul és gépiesen dolgozik, hanem meggondolva, mit miért csinál.”
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése