kertmanufaktúra

2018. január 3., szerda

Kertdivat 2018


Az év színe: a lila
(www.asergeev.com)
Már a tavalyi esztendő kertdivatjára is legfőbb vezérlő elvként a természetességet jövendölték a világ vezető kerttervezői és dizájnerei, s nincs ez másként az idei jóslatoknál sem. Jellemző lesz a természetes anyagok használata, és alighanem több figyelem jut majd a helyi éghajlati viszonyoknak megfelelő növények kiválasztására.

Tapasztalataim szerint egyébként valóságos harc dúl a tervezési időszak elején a lehetséges és a kívánatos között. Mit értek ez alatt? Sok reménybeli kerttulajdonos szeretné szinte változtatás nélkül kialakítani álmai kertjét úgy, ahogy a televíziós műsorokban, magazinokban látja. Megítélésem szerint a kerttervezői munka egyik legfontosabb eleme lesz, sikerül-e közös nevezőre jutni a megrendelővel az optimális növényválasztásban (is), vagy győz „az ügyfélnek mindig igaza van” gondolat. (Ha ez elsőre nem is, másodszorra szinte mindig sikerül, például egy keményebb tél után elfagyott, méregdrága mediterrán növénycsoda általában tisztes bizonyító erővel rendelkezik.)

Az idei év főbb szempontjai tehát: őshonos, vagy a környezeti viszonyoknak jobban megfelelő növények, és biztos helyi tapasztalat a tervezésben. Ahogy egyre természetesebbé vált a lakótér kialakításához belsőépítész segítségét igénybe venni, úgy lesz egyre elfogadottabb, hogy a kert kialakításához és berendezéséhez is szükség van egységes rendező elvre, egyértelmű stílusra és tervezésre. És az sem árt, ha mindez összhangban van a ház vagy a lakás belső kialakításával.

2018 másik jellemzője lesz, hogy nagyobb hangsúlyt kap a kert pihenést és szórakozást szolgáló funkciója. Bármilyen stílusú is a megálmodott kert, alighanem lesz benne egy nyugodt, pasztellszínekkel tervezett sarok, egy pad, egy elmélkedést, csendes szemlélődést biztosító kertrészlet. És felértékelődik majd a szabadtéri sütőhelyek szerepe, ami lehet egy minimalista, erdei szalonnacsorgatót idéző, kővel kirakott egyszerű kör, de lehet egy profi kültéri konyha is. Utóbbiaknál a természetes anyagok használata szinte kizárólagos lesz, bontott tégla, téglaszelet, fagerendák és kemence. Az idén egyébiránt a gasztronómiai élvezetek fontos helyszínévé lép elő a kert.

2018-ban bekövetkezhet a korábban üzembiztosan dobogós helyen tanyázó gyep részleges trónfosztása. A fűnyírás már nem egy szabadban eltöltött, némi mozgást is jelentő tevékenység, nagyon úgy néz ki, egyre közelebb kerül az unalmas, időrabló, nemszeretem munkák csoportjához. A gyep helyét leginkább a díszkavics és/vagy a szilárd burkolatú felületek vehetik át, de egyre nagyobb növényágyásokkal is számolnunk kell. A megmaradó gyepfelületeknél viszont a tökéletességre törekvő gyep, már-már a pázsit megvalósítása a cél.

A kertek kialakításánál két fő irány további erősödésére számítok: díszkertek zöldséges ágyásokkal és díszkertek, legfeljebb néhány díszértékkel is bíró fűszernövénnyel. Az előbbiek a környezettudatos gondolkodás, a bioélelmiszerek hívei között lesznek népszerűek, az utóbbiak pedig a mindent a szemnek megoldást kedvelők körében, akiknél egyre meghatározóbbá válik idén a gondozásmentes kert eszméje még akkor is, ha efféle vegytiszta kert aligha létezhet. Mindenesetre az ehhez közelítő kertben az öntisztuló évelők és egynyáriak, a metszés és extra pátyolgatás nélküli cserjék, a kevésbé igényes örökzöldek kaphatnak főszerepet.

A „ne kelljen a kertben szöszmötölni” elv másik megvalósítási lehetősége, a kertgondozásra (is) szakosodott vállalkozások, vállalkozók megbízása lehet, ez a folyamat 2018-ban biztosan erősödni fog. Természetesen ebben az esetben a gondozásmentes kert nem követelmény, sőt, szép számmal szóba jöhetnek extravagáns megoldások is. Némi gondot a téren persze okozhat a szakmájához magas szintén értő, megbízható csapat megtalálása, ez az építőiparban és néhány szolgáltató ágazatban, valljuk meg, már-már a lehetetlennel határos.

A technikai fejlődés a kertekben is tetten érhető, idén már növekvő piaca lesz az okostelefonnal is vezérelhető öntözési rendszereknek. És az idei kerteknek akad egy markáns csoportja, a fémes anyagokkal, minimális növényzettel, nagy burkolt felületekkel, kerti jakuzzival rendelkező modern kertek sora. Itt a kerti konyháknál szóba sem jöhet a bontott tégla, a fagerenda vagy a hófehérre meszelt kemence, helyettük fémes felületek, gránit vagy márvány lapok, krómozott anyagok, ezüst, arany és hófehér színek dominálnak majd.

2018 színe a lila lesz, ami alighanem szívet melengető hír a kutyák és lovak olvasóinak a levendula kedvelőinek. A lila minden bizonnyal megjelenik a teraszokon is, ahol valóságos divattá válik konténeres növényeket – évelőket és örökzöldeket – tartani, és kaspók sorjáznak majd a lépcsőkön, élénk színű, hosszan virágzó növényekkel.

Van persze, ami változatlan lesz 2018-ban is: legyen bármilyen stílusú és méretű a kertünk, biztos pontot jelent majd, ahová visszavonulhatunk, ahol kiteljesedhet a mondás: mindenütt jó, de legjobb otthon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése