kertmanufaktúra

2018. december 18., kedd

A karácsonyfa, ha gyökeres

Gyökeres megoldások
(http://www.newlands-nursery.co.uk/christmas-trees/)


Ha karácsonyfának gyökeres, vagyis földlabdás fát választunk, a legjobb megoldás időben elballagni egy megbízható kertészetbe, ahol magunk választhatjuk ki, s ahol méretéhez illő földlabdával, szakszerűen ássák majd ki, és nem vagdossák össze-vissza a gyökerét, a „csak addig tartson ki, amíg kifizetik” elv alapján.

Egyébiránt ideális esetben földlabdás fenyőt kifejezetten azért választunk, mert amúgy is szeretnénk egy mutatós örökzöldet ültetni, és már tudjuk is, melyik kedves a szívünknek. (Ha nem, a döntésben a profi kertészetekben mindig segítségünkre lesznek.)

Amíg a fa nem kerül be a lakásba, helyet kereshetünk neki a garázsban – pár napra egy ablak nélküli, fényszegény hely is megfelelő – , de maradhat a szabadban is, csak a földlabdát kell gondosan bebugyolálnunk szövetanyaggal, légbuborékos fóliával, vagy falevélkupaccal kell takarunk. Örökzöld lévén télen is szüksége van öntözésre, úgyhogy földlabdás fácskánkat némi vízzel három-négynaponként meg kell itatnunk. Ha a szabadban várja a karácsonyt, akkor ezt a déli, legmelegebb órákban kell megtennünk. Ha megoldható, fokozatosan kell hozzászoktatni a meleg lakáshoz, a hőmérséklet hirtelen emelkedése néha sokkszerű hatást vált ki náluk.

Kerülhet vödörbe, fadézsába, kiszuperált fazékba, a lényeg, hogy tartójának átmérője a földlabdáénál hat-hét centiméterrel nagyobb legyen. A jutazsák maradhat a gyökérlabdán – ha lebomló, a kiültetéskor is – , de a műanyag zsinórt el kell távolítani. A szobában úgy kétnaponkénti öntözésre van szüksége.

Kerti helyét érdemes annak tudatában megválasztani, hogy nem marad mindörökké kis méretű, a szűk előkertet tehát nem neki találták ki. Ez akkor is igaz, ha fenyőfánk a kiültetés pillanatában a kerti méretekhez képest valóban kicsi, de bármilyen hihetetlen is, idővel termetes méretűre nő.

Lebontása után fokozatosan kell hozzászoktatni a garázs vagy a tároló hidegebb hőmérsékletéhez. Kiültetésére leghamarabb március elején érdemes sort keríteni, még akkor is, ha számos internetes oldal a „bármikor kiültethető” formulával örvendezteti meg olvasóit. Az ültetéshez a földlabdánál legalább kétszer nagyobb ültetőgödröt kell ásni, és a gödör alját alaposan fel kell lazítani. (Filozófus lélekkel megáldott karácsonyfa tulajdonosok az ültetési folyamat közben elmerenghetnek Harry Lorayne örökbecsű mondásán, miszerint egy gödör ásását leszámítva kevés dolog van az életben, amit rögtön legfelül lehet kezdeni.)

A kerti talajt fenyők, jobb híján örökzöldek ültető földjével kell keverni, az ültetést követően pedig alaposan beiszapolni. Az öntözés az ültetést követő hetekben rendszeres feladata lesz a gazdának vagy a gazdasszonynak, és ez alól majd a téli hónapok sem lesznek kivételek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése