kertmanufaktúra

2019. január 3., csütörtök

Kertdivat 2019

Kevesebb gyep, több burkolt felület
(http://www.threeparkstreet.com/)


Az idei esztendő kerti divatjának alighanem legnagyobb vesztese a gyep lesz: helyét számos kertben átveszi majd a díszkavics, vagy a burkolt, betonozott kertszakasz. Az egyik ok prózai: az időhiány. Merthogy a gyep akkor szép, ha ápolt, ehhez azonban egész éven át tartó állandó figyelemre és törődésre, tápra és vegyszerekre – ez a telek méretétől függően évi 50-70 ezer forintot is jelenthet – és rengeteg szabadidőre van szükség. Ez utóbbiból akad a legkevesebb, úgyhogy a pár évvel ezelőtt elkezdődött tendencia tovább tart: gyep helyett kevésbé macerás felület kell.

A gyep visszaszorulásának másik oka: fenntartásához tavasztól őszig rendszeres öntözésre van szükség, s ahol nem épül ki automata öntözőrendszer, ott már júniusra megfakult, kisárgult lesz a gyep. Az öntözés persze a kert növényeinél is fontos, úgy vélem, ezen a téren szintén az észszerűség kerülhet előtérbe. 2019-ben egyre inkább olyan növényeket választunk majd, amelyek nem igényelnek rendszeres vízellátást, vagy a természetes csapadék mennyiségével is beérik. Ez egyszersmind azt is jelenti, hogy remélhetően felértékelődik az őshonos növények szerepe. Úgy vélem tehát, hogy a kertdivat fő meghatározója 2019-ben is az éghajlatváltozás lesz.

Folytatódni fog a kert funkciójának átalakulása. A kert már nem egy, a háztól különálló, attól függetlenül létező tér, hanem tudatosan a nappali, az egyik szoba vagy a konyha, esetleg mindhárom folytatása, a térhez illő bútorokkal és berendezési tárgyakkal. A kert létrehozásánál fontos szempont lesz az összhang megteremtése a lakóházzal – színek, formák, burkolóanyagok, berendezések –, illetve a lehető legintimebb, lehetőség szerint zártabb tér kialakítása.

A kerttulajdonosok két nagy tábora pedig egyre élesebben elkülönül kertészkedőkre és az efféle munkát legkevésbé sem kedvelőkre. Utóbbiak egyre inkább a kevés pátyolgatást igénylő kertet részesítik előnyben, számukra a kert a mindent a szemnek elv alapján szerveződik. Az viszont mindkét csoportra jellemző lesz, hogy tagjai szívesen látnak a kertben egy-egy egzotikus vagy különös, külhoni nyaraláson felfedezett növényt vagy magazinokban látott kivitelezési megoldást.

Ami a színeket illeti, a kert bútorainak kiválasztásánál a lakóház stílusa, színei dominálnak majd, elsősorban a pasztell színek. Bizonyosan sláger marad a szürke és a türkiz, a tavalyi nyertes szürke vagy barna, esetleg a bézs. A kertben egyébként a nyugalmat, meghittséget árasztó színek lesznek a jellemzők, de egy-egy növényágyásban elvárás lesz a harsány, életigenlő, pozitív színek alkalmazása. A növényesítésnél már alapelvárásként fogalmazódik meg, hogy a kert minden évszakban nyújtson szemet gyönyörködtető látványosságot színben, formában, struktúrában. A kerti bútoroknál várhatóan az utólagos pácolás, festés nélkül is egy-két évtizedig kitartó műrattanok lesznek a legkeresettebbek, s előnyt élveznek majd a négy évszakos kerti bútorok.

Úgy vélem, egyre elfogadottabb lesz, hogy a kertben dísztárgyak, kisplasztikák és más kerti kiegészítők is helyet kapjanak, és nagyobb hangsúlya lesz a kerti világításnak is. Ahol a családi költségvetés megengedi, a legújabb technikai vívmányok nemcsak a házban, a kertben is elfogadottá válnak: telefonról is vezérelhető öntözőrendszer és kerti világítás, vagy az otthoni WI-FI rendszerbe bekapcsolt masszázsmedence.

Egyetlen dolog biztosan nem változik idén sem: a kert a nyugalom szigete marad, a hely, ahová visszavonulhatunk, ahol önmagunk, családunk képére formált önálló világot teremthetünk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése