kertmanufaktúra

2020. június 20., szombat

Ahogy ti kaszáltok, nem kaszál úgy senki

Csak a védőháló hiányzik.
(Fotó: www.omag.org.)

(Részlet a Kóklerek kora című fejezetből.)

Korábban úgy volt, hogy a férfiemberek jól körülhatárolható csoportjának igenis szüksége volt egy dögös motorra, egy feldíszített autóra, abban pedig dübörgő, monoton zenére, de jól jött a feketére fóliázott üveg is, mert az szintén gondos épülésére szolgált a férfiléleknek.

Később aztán a terepjárónak hitt BMW, a hajónyi méretű Audi is lélekerősítő hatásúnak bizonyult, hozzájuk bónuszként egy, én mindenhol, de leginkább mozgássérült parkolóban megállhatok feliratú bónt is kiosztottak.

Következett a nagynyomású mosó – amivel nagy elszántsággal lehet lezúzni a koszt a garázs előtt álló verdáról vasárnap reggel hatkor is –, volt idő, amikor férfiember csak egy efféle apparáttal vált igazi macsóvá.

Változtak az idők.
A mosót újabban a fűkasza a dobogó második fokára taszította.

Nagyon úgy néz ki, egy tökös fűkaszára a tíz négyzetméternyi előkerttel bíró tulajdonosnak is szüksége van: a fűkasza is napjaink státuszszimbólumává lényegült.

A fűkaszások két csoportra oszthatók: beöltözősökre és nem beöltözősökre. Utóbbiak rendszerint igyekeznek olyan pólót felvenni, mely hamarabb ér véget a kelleténél, láttatni engedi tehát a hasat, mely has általában rendszeres sörivásra enged következtetni. Mindehhez az öv gerinc körüli tájékán merészen dekoltált rövid vagy hosszú szárú nadrág illik, az autentikus lábbeli pedig a papucs. Védőszemüveg és fülvédő viselése efféle öltözethez kifejezetten ellenjavallt. A beöltözősök viszont többnyire kezeslábast húznak, a lábakra kizárólagosan bakancs kerülhet, és náluk elmaradhatatlan kellék a védősisak, a fülvédő ugyanakkor csak opcionális.

Mindkét csoport tagjai szeretik a felbőgő motorhangot, ezért beindítás után ütemesen berregtetik a jószágot, úgy, ahogy a zöldre váró szelíd motorosok szokták. Munka közben pedig, ha kell, ha nem, tövig nyomják a gázt.

Fogalmuk sincs róla, hogy tizenöt méteres körzetben halálos sérülést okozhatnak a kirepülő tárgyak, ezért sosem szedik fel a köveket, törmeléket, kavicsokat és faágakat. Az árokparti kaszálgatók pedig úgy tudják, az autósok azért állnak meg, hogy csodálják a tisztuló árkot és partját, s közben gyönyörködjenek a repülő kavicsokban, söröskupakokban, és a fel-felfröccsenő kutyakakiban.


Létezik ideális megoldás
(http://safecutonline.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése