kertmanufaktúra

2020. június 12., péntek

Macskajaj



Valóságos irodalma van, a hogyan védjük meg kertünket a macskáktól témakörnek, merthogy e bájos négylábúak néha képesek az őrületbe kergetni a kerttulajdonosokat.

A zsongó tavaszi éjszakák erotikus találkozói könnyen félbeszakíthatók egy határozott sicc-cel, de szintén hatásosak a kezünk ügyébe kerülő félcipőkkel leadott sorozatlövések. Az ágyásokban és a gyepen szaporodó kaparások, ásások és az illatosnak nagy adag jóindulattal sem nevezhető kupacokkal már nem ilyen egyszerű a helyzet. Bonyolultabb a képlet, ha a notórius elkövető a szomszéd cicája, márpedig az esetek többségében bizony ők a tettesek.

Az ajánlások között a kerítés tetejére szerelt, a telek felé visszahajló drótháló, a zárt ól és a kifutó is megtalálható. Miután a macska nem kedvtelésből tartott díszmadár, sem kennelbe zárható kutya, megfontolandó elfogadni a tényt: ragaszkodik a házhoz, de rendszeresen tesz kisebb-nagyobb kirándulásokat a környéken. És hát a drótháló, mint dizájnelem sem egykönnyen értelmezhető egy csinos díszkertben.

A jótanácsok között macskabarát növények is szerepelnek, melyek oly vonzóak a cicák számára, hogy reggeltől estig azok mellett heverésznek majd. Minderről a cicák nem tudnak, mert szívesen időznek a kerti macskamenta, a citromfű vagy a macskagyökér közelében, de egyik sem bír helyben marasztaló tulajdonsággal. További csodaszerek: fahéj, fokhagyma, kávé, citromhéj, ecet, fenyőtoboz, bors, pirospaprika, kígyóuborka, kutya. Semmi kétség, minden gazda több tízkilónyi fahéjat és borsot tárol otthon, hogy másnaponként teleszórja velük a kertjét. A megfelelő színhatás kedvéért pedig a kávé, pirospaprika párosítást preferálja, mely rétegekre hétvégenként ecetes kígyóuborka szeleteket hajigál.

A kertben fel-felbukkanó szomszéd cica, vagy a saját macsek áskálódó kártétele elleni leghatásosabb gyógyír egy csinos faláda, vagy a kereskedésekben kapható műanyag cica wc-doboz, benne a néhány naponta cserére szoruló macskaalommal. Némi plusz munkával és költséggel jár, de a cicák használni fogják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése