kertmanufaktúra

2021. december 22., szerda

Lucas, az oszlopos gyertyán

Keskeny, oszlopos forma
(https://nangleandniesen.ie)


Ha nem rendelkezünk méretes telekkel, de semmiképpen nem szeretnénk lemondani fák ültetéséről, a közönséges gyertyán Lucas fajtája kiváló választás lehet. Magassága tíz-tizenöt méter körüli, szélessége viszont felnőtt korában sem haladja meg a két-három métert.

Alkalmas arra is, hogy segítségével eltakarjuk a szomszédos tűzfalat, de térhatárolásra vagy szoliterként is remek megoldás. Levelei – mint a gyertyánoknál általában – télen is jó ideig a fán maradnak, ősszel pedig élénksárgára színeződnek.

Őszi színben
(https://www.chewvalleytrees.co.uk/)


Kerülhet napra vagy árnyékba is, és nem jön zavarba, ha a kertben meszes, vagy kissé agyagosabb a termőföld. Kedveli a nedvesebb közeget, fiatal korában a rendszeres öntözést meghálálja. Ültethető szelesebb helyre is, kerülhet előkertbe, utcafrontra, jól tűri a városi levegőt is. Komolyabb fagyok sem károsítják, irodalmi adatok szerint a mínusz 26-28 fokot is károsodás nélkül elviseli.

Egylaki, vagyis a fán egyaránt megtalálhatók a porzós és a termős virágok is. Áprilisban, májusban virágzik, de virágai nem bírnak jelentős díszértékkel. Ha arra támad kedvünk, hogy formára metsszük, nyugodtan megtehetjük, de vásárolhatunk a kertészetekből formára alakított oszlopos gyertyánt is.

 

Formára nyírva
(https://www.ruudvandenberk.nl)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése