kertmanufaktúra

2024. január 8., hétfő

Prérikert

Évelők, díszfüvek, harmónia
(www.gardenia.net)

„Előttük a préri terült el, a kisebb domboktól megszakított, végtelen, hullámos pusztaság, melynek kiszáradt földjébe a legkeményebb ekevas sem tudott volna behatolni. Fű is csak gyéren nőtt rajta, eltekintve a mélyebb helyektől,
ahol olykor összegyűlt némi esővíz; itt a fű olyan magas volt,
hogy még a lovas embert is eltakarta."
J. F. Cooper A préri

Ez az a táj, ahol Sólyomszem, Old Shatterhand, Old Firehand, Old Death kalandjai zajlanak, mely kalandok generációk számára jelentettek izgalmat egy olyan korban, amikor még létezett egy igen furcsa szokás: az emberek könyvet vettek a kezükbe, s nem átallottak olvasással múlatni az időt.

Azt olvasták, hogy a préri füvét lengeti a vadnyugati szél, hogy végeláthatatlan csoportokban pompáznak a szárazságtűrő évelők, amiket méhek és lepkék ezrei látogatnak nagy örömmel.

A préri látványát viszonylag könnyen megvalósíthatjuk mindenütt, ahol egy nagyobbacska kert vagy kertrészlet áll rendelkezésre, s ahol a család nem riad vissza a természetközeli kialakítás gazdag, már-már tobzódó növényeitől. A prérikertet persze hívhatjuk vadvirágos rétnek is, a lényeg, hogy tavaszi és őszi hagymások, díszfüvek, kora tavasztól késő őszig virágzó évelők, esetleg egynyáriak kapjanak benne helyet. Ha egyszer a prérikert benépesült, a többit nyugodtan rábízhatjuk a természetre.

Fémbölényekkel is jól mutat
(https://www.gardenersworld.com)

Egy vadvirágos réten nincs szükség az évelők szétosztására, nem szükséges az elvirágzott szárakat levágni, és alapesetben az öntözés sem tartozik a mindennapos feladatok közé. Nincs gond, ha hetekig nincs csapadék, a prérikert növényeinek az sem okoz fejfájást, ha komolyabb szelek fújdogálnak, és nem jönnek zavarba, ha langymeleg délutánonként leszakad az ég. A méhek, a rovarok. a bogarak és a családtagok imádni fogják.

A teljesség igénye nélkül, álljon itt néhány, a prérikert kialakításához szinte nélkülözhetetlen növény:
Varjúháj félék (Sedum sp.)
Levendulák (Lavandula sp.)
Kakukkfövek (Thymus sp.)
Napfényvirág fajták (Helenium sp.)
Molyhos madárhúr (Cerastium tomentosum)
Ezüstlevelű margitvirág (Tanacetum haradjanii)
Szappanfű (Saponaria sp)
Zsálya (Salvia sp.)
Verbéna fajták (Verbena sp.)
Bíbor kasvirág (Echinacea purpurea)
Gyapjas tisztesfű (Stachys bizantina)
Kék legyezővirág (Scaevola saligna)
Kék sudárzsálya (Perovskia atriplicifolia)
Kúpvirág fajták (Rudbeckia sp.)
Prérimályva fajták (Sidalcea sp.)
Díszfüvek (alacsony, közepes és magas fajták is)

A vadvirágos rét kialakítható ültetéssel vagy magvetéssel, utóbbi esetben igen fontos, hogy olyan magkeveréket válasszunk, amelyik nem tartalmaz fűféléket, ezek alkalmazása az efféle kertrészletekben meglehetősen ellenjavallt.

Nincs szükség fűnyíróra
(https://www.oxoniangardener.co.uk)

A vadvirágos prérikertet évente legfeljebb kétszer kell kaszálni, de akkor sincs gond, ha ez csak évente egyszer – kora tavasszal– történik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése