kertmanufaktúra

2012. július 16., hétfő

A modern kert

Itt az épített környezet a fontosabb
(www.facebook.com/Bardia.Landscape)
Mit tegyünk, ha szeretjük a kertet, de nem vágyunk rá, hogy reggeltől estig metszőollóval mászkáljunk benne föl s alá? Ha szeretjük a növényeket, de nem értjük közéjük a zöldségeket, mert azokat szívesebben megvesszük a piacon vagy a boltban, s még sosem jutott eszünkbe, hogy paprikát termesszünk az udvaron?


Kevés növénnyel is működik
(www.remodelista.com)
S mi van akkor, ha az udvar szó nekünk nem egy nagy füves térséget jelent – fű-nyí-rás, jaj ne!!! –, hanem egy könnyen átlátható, kevés berendezési tárggyal rendelkező teret?

S ha szerelembe vagyunk esve a modern kütyükkel és bútorokkal, akkor egyenesen nekünk találták ki a modern kerteket. Ilyenkor az is van még, hogy a színes magazinokban megnézzük ugyan a dúsan pompázó kerteket, tudomásul vesszük, hogy mások rajonganak a rusztikus berendezési tárgyakért, a terméskőből kirakott kerti sütőhelyért vagy a legkülönfélébb színekben pompázó egynyáriakért, de egyik se a mi világunk.

Ha modern kertre vágyunk, akkor a mi világunk másféle elemekből épül fel.

A modern kert
A modern kert egyszerű, világos, azonnal átlátható. A modern kertben nincs őserdei dzsungel, sőt. Itt kevés növény van, azoknak inkább díszítő szerepük van, nem törekszünk velük téralakításra, takarásra vagy bájos kerti zugok kialakítására. Mi átlátható, egynemű teret szeretnénk. Növényeink olyanok, amik kevés gondozással fenntarthatók. A modern kertben nincsenek nagy gyepfelületek, és még az is elképzelhető, hogy megkérjük a tervezőt, ne is álmodjon nekünk gyepet a kertbe.

Modern formák. És víz, szinte elrejtve.
És ha lehet, széles, gazdagon beültetett virágágyásokat se tervezzen, vegye minimalistára a figurát, vigyázó szemét pedig inkább az örökzöldekre vesse.

Azokból viszont különféle formát is választhat: gömb, kúp, oszlop, henger, ezek mindegyikére vevők vagyunk.

Egyébként modern kertünkben a formák azonnal átláthatóak, rögtön tudni lehet, ki kivel van egy csapatban, legyen szó akár a növényekről, akár azok elhelyezéséről. Ugyanez a helyzet a tér kialakításával is: hasáb, téglalap, henger, oszlop, derékszög, vagyis inkább erősen mértani formák.


A modern kert berendezése
Ha modern kertünk van, a berendezés is ehhez igazodik. Nem is kert talán, inkább egy tető nélküli szoba, a lakótér vagy a ház belső tereinek folytatása a szabadban. A modern kertben nincsenek gondosan pácolt, padlásokról megmentett régi deszkából készített muskátlis ládák és más effélék.

A berendezési tárgyak is alkalmazkodnak a stílushoz
(www.trendir.com)
Itt inkább fémből, rézből, alumíniumból, betonból, műanyagból, kőből vagy üvegbetonból vannak a tárolóedények. Ha van padunk a kertben, az is modern anyagból készült. Nem riadunk meg a fémek alkalmazásától. Medencénket sem cicomázzuk túl. Modern burkolat, kevés dísz.

Ez a kerti stílus „megengedi” a kerti világítást, bátran alkalmazhatjuk tehát.

Ösvények, járdák, pihenők
A modern kert közlekedési útvonalai egyértelmű vonalvezetésűek: a funkció a meghatározó. Gyalogösvényeinkre véletlenül sem borítunk fenyőkérget. Nem gondolkodunk el azon, hogyan mutatna a bontott téglából készült járda a modern kertben. (Rettenetesen.) Választunk inkább helyette díszkavicsot, tört üveget, márványlapot vagy betont. A díszkavicsot például szívesen és sok helyütt alkalmazzuk. Kerti pihenőnk fölé nem magasodik szép ívű futórózsa. A pihenőhöz és a teraszhoz is modern anyagokat választunk. Ez persze lehet fa is, de az is egynemű, szerkezete, mintája első ránézésre egyértelmű. A szék, az asztal szintén modern, anyaga fém vagy esetleg hideg(ebb) hatású műanyag.

Mindent a szemnek
(www.remodelista.com)

A modern kerten ne kérjük számon a zöldségeságyásokat, a buja növényzetet, a sok izgalmas, felfedezésre váró kerti zugot, a növények gazdag változatosságát és a színek kavalkádját. A modern kertnek más feladata van. Inkább a szemnek szól. Nem a kertészkedést, a kerti munkát vagy a zöldségek megtermelését szolgálja. Szinte a végletekig leegyszerűsített, már-már puritán, modern, inkább ipari anyagaival, kevés növényével, összhatásával részben a lakóház kiemelésére hivatott. Másrészt tulajdonosa életszemléletéhez, életviteléhez alkalmazkodik: jelen van benne ugyan a természet, ott vannak a növények, de mindez csak amolyan háttér, kiegészítés. Fontos, de nem ez a legfontosabb.

A modern kertben a hangsúly a szókapcsolat első szaván van.



A bejegyzésben külön nem jelölt kép forrása
http://www.facebook.com/LandscapeArchitectsPage?ref=pb&sk=wall

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése