kertmanufaktúra

2012. július 30., hétfő

Feltenni az i-re a pontot

Egyszerűség és színharmónia
(http://www.facebook.com/landscapingnetwork)
Néha ez a legnehezebb. Pedig egyszerűnek tűnik. De nem az.

Kertünk kialakításának folyamatában – végleges befejezéséről szó sincs, hiszen a jó kert olyan, mint a természet maga: ha változatlannak látjuk is, folyton változik – , ugyanis az i-re feltenni a pontot sokszor nehezebb, mint eljutni az utolsó előtti mozzanatokig.

Nehéz, mert az építés során jelentős és látványos változások történnek a kertben. Elkészül a terepmunka, helyén van az öntözőrendszer, megépülnek az utak, az ösvények, helyükre kerülnek a növények, és ilyenkor hajlamosak vagyunk azt hinni, a kert kész. Minden a tervek szerint alakult, az eredmény látványos, mi pedig minél előbb szeretnénk élvezni és használni a kertet.

Tulajdonképpen igazunk is van. A kert megépítésének szakasza véget ért, minden kétséget kizáróan már nem egy rendezetlen udvarunk, hanem kertünk van. Eljutottunk az i betűig. Most már csak a pont hiányzik.

Kérdés persze, mi lehet egy kertben a pont az i-re?
Sok minden. Egy kő. Egy pihenőpad. Egy szín. A fényes helyett matt lakk a pihenőpad festésekor. A korlát fája a teraszon. A felismerés, hogy el kell hagynunk a korlátot. Egy jól megválasztott kaspó. Egy át nem festett öreg virágosláda. A kezdetben elképesztőnek gondolt halványlila szín modern kertünk egyik betonvályújához.

Vagy egy ki nem vágott fa a ház előtt.

(www.facebook.com/pages/Johnsen-Landscapes-Pools/155991204441856)

Egy öreg ülőpad az ajtó mellett.
(www.facebook.com/pages/My-French-Country-Garden/261735110546451?filter=3)

A felismerés, hogy a támfal elé a kék színű napernyő a tökéletes.
(www.facebook.com/pages/Johnsen-Landscapes-Pools/155991204441856)

A felismerés, hogy a ház előtti teraszra a zöld színű napernyő a legjobb választás.
(www.facebook.com/pages/Johnsen-Landscapes-Pools/155991204441856)

Egy modern bútor vagy lámpa elhelyezése a teraszon.
(www.facebook.com/marthasvintageattic)

Egy kék öntözőkanna a virágok között.
(www.facebook.com/britt.h.vangen)

A harsány színek.

(www.facebook.com/pages/Serenity-in-the-Garden-Blog/110200849002789)

A pont az i-re mindaz, amitől a lakás otthonná változik. Amitől a kert az otthont valódi kültéri szobával gazdagítja. Mindaz, ami a növények, utak, anyagok, szerkezetek, formák, színek és illatok egészéhez képes hozzátenni valami egyedit és értékeset. Vagy mindezeket úgy fogja össze, hogy új minőség keletkezik. Valami kerthez, emberhez méltó érték.

Akkor is, ha az a valami csak egy kis mohafolt a kopott sziklán. Vagy rozsda a sárlehúzó vasán. Esetleg egy kiszolgált pad az öreg almafa alatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése