kertmanufaktúra

2011. február 28., hétfő

Hóvirág

Hóvirág (Galanthus)
A Kaukázusban, Kis-Ázsia és a Balkán erdeiben honos, már ötszáz évvel ezelőttről is vannak róla írásos említések. Hagymáit kereskedők, követek csempészték Európába, pár száz évvel ezelőtt valóságos státuszszimbólum volt hóvirágot nevelni a kertben. Angliában a tájképi kertek elterjedésével vált mindennapossá, ma már tizenkilenc fajt tartanak számon. Latin neve (Galanthus) hófehér tejvirágot jelent.

Magyarországon 2005 augusztusától védett, nemcsak a föld feletti része, hanem a hagymája is. Ezzel a hóvirág bekerült a természetvédelmi szempontból jelentős növényfajok közé, ha valakinek tehát kedve támad tépkedni belőle, nem árt, ha néhány köteg tízezrest is magával cipel, a bírság ugyanis elméletileg szálanként értendő. (Az intézkedést azóta is sokan vitatják, de ha eszünkbe idézzük, mit mondott Kosztolányi Dezső – „…gondolkozzál az okain is tán - s megérted!” –, némiképp tisztább képet kapunk. Évente több millió hóvirág tűnt el a hazai erdőkből, többségük hagymástól, és változott át nőnapi csokorrá vagy szaporítóanyaggá távoli kertészetekben. A „szüret” alkalmával kétféle módszer létezett: mindent felszedtek vagy gondosan kiválogatták a legszebb, legnagyobb virágú példányokat. Ha a hóvirág nem kap rendeleti védelmet, a természetes élőhelyekről eltűnik vagy csak a leggyengébb egyedei maradnak.)

A hóvirág szerelmeseit valóságos gyűjtési láz tartja hatalmában, mindenki más és más szempontra esküszik. Méretre, formára, de a többséget alighanem a virágai babonázzák meg. A hóvirág-hobbistáknak gyűjtőnevük is van: galanthophilek. A kifejezést egy növénygyűjtő, Edward Augustus Bowles használta először, mikor is Oliver Wyatt barátjához írt levélében Wyatt urat Drága Galanthophilem! megszólítással illette.

Kedveltek a zöldes, sárgás színezetű virágszirmok, a rajtuk lévő minta lehet kör, folt, pötty, gyakran a foltok száma és elhelyezkedése a meghatározó. A nemesített hóvirágok között már van telt és duplán telt virágú is, a ritka példányok Hollandiában, Belgiumban, Németországban vagy Angliában – utóbbi a hóvirággyűjtők mekkája – nem ritkán 50 ezer forint feletti áron kelnek el.

Kereskedelemben beszerezhető példányai termesztett állományból valók, leszedésükkel nem károsul a természetes élőhely.  Hagymájából az izomsorvadás és izomgyengeség elleni gyógyszert állítanak elő. Inkább a félárnyékos, árnyékos kertrészeket kedveli, szereti a kissé nedves, de jó vízáteresztő talajt. Figyeljünk rá, hogy mindig csoportokban ültessük el. Ha a növény levelei leszáradtak, a hóvirág hagymái nyugodtan kiáshatók és szétültethetők.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése