kertmanufaktúra

2011. február 9., szerda

Én kis kertész legény vagyok...

Tulipánok
Nárciszt, krókuszt, jácintot kapunk ilyentájt ajándékba, vagy ha nem kapunk, hát veszünk magunknak, mert mennyivel jobb kinézni a konyha ablakán egy erőtől duzzadó sárga, lila, rózsaszín kis virág mögül, mint nem olyan rég, amikor még jégvirágok borították az üveget, és kint köd volt, meg szürkeség. De most mindjárt itt a tavasz, és mi örülünk minden apró hajtásnak, újabb kis bimbónak, kezdődő zöldnek, és gondolataink már azon járnak, hová ültessük majd el a tavaszi hagymásokat.

Mert kertünknek lenni kell, még ha pici, belvárosi előkert is az, vagy hatalmas, ahol játszótér és búvópatak is elfér, mert kert nélkül lehet élni, csak nem érdemes. S ha most egy panelben lakunk, vagy albérletben, esetleg épül a házunk, vagy felújítjuk a régit, gondolatainkban már akkor is ott a mi saját kertünk, a majdani, ahol mi ültetjük el az első facsemetét, mi döntjük el, hová kerüljön a kerti hinta és hol legyen a nyársaló.

Mi megyünk végig gondolatban mezítláb a harmatos füvön, hogy a reggeli teához citromfüvet, mentát, kakukkfüvet tépjünk, aztán üljünk csak ott csendben, kortyolgatva kedvenc poharunkból, nézve a napfénnyel ébredő katicákat, bámulva a pókot, amint a borókabokor mellett szövi a hálóját.

És csak szívjuk, szívjuk be a levegőt. A MI KERTÜNK levegőjét.

Ez a blog azért született, mert szeretjük a kertet.

Ha lehet, reggeltől estig csak a kertekről beszélnénk. Bennünket nem hoz lázba egy új mobiltelefon, de elolvadunk egy jó gereblyétől. Karácsonyra már nem kérünk parfümöt. Tüskeálló, mégis puha munkáskesztyűt kérünk. És a hasított bőrcipőknél jobban érdekelnek a gumicsizmák.

Katicabogarakat és ragadozóatkákat rendelünk az Interneten, és békákat telepítünk a kertbe, hogy vegyszer helyett ők oldják meg a kártevőirtás egy részét. Beszélgetünk az almafával, később a ribizlibokrokkal is, s néha azon kapjuk magunkat, hogy már egy zöld lábtörlőről is a pázsit jut eszünkbe. Szakajtónyi mentalevelet szárítunk, és fűszert már rég nem veszünk a boltban.

Ilyenek vagyunk mi.

Itt, a Kertmanufaktúránál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése