kertmanufaktúra

2011. február 21., hétfő

Télen virágzók

Bíbor japánbirs (Chaenomeles x superba)
Unalmas-e télen a kert? Csak az elhatározásunkon múlik, hogy ne az legyen. A kert tervezésekor választhatunk olyan fákat és cserjéket, amelyek formájukkal, kérgükkel vagy korai virágzásukkal díszítenek. Közülük nem egy akad, amelyik már decemberben virágot hoz. Téli védelemre egyiknek sincs szüksége, majdhogynem önműködőek: ha esik a hó vagy zúzmara lepi el a virágokat, akkor bezáródva várják, amíg némiképp enyhébb lesz az idő.

Milyen növényeket választhatunk?
Az Illatos tündérfa – de ismert a Tündércserje elnevezés is – (Chimonanthus praecox), sárga virágai januártól márciusig láthatók. A cserje 2-3 méterre nő meg, meghálálja a jó vízáteresztő talajt. A Kikeleti bangita (Viburnum x bodnantense) hasonló méretű, lombhullató cserje, rózsaszín virágai nem ritkán már novembertől láthatók. Később, tél végén, kora tavasszal virágzik a Higan-cseresznye (Prunus subhirtella), virágai fehérek vagy rózsaszínűek lehetnek. Szintén nagyon korán, néha már februárban kinyílik a Húsos som (Cornus mas), apró sárga virágaival szoliterként is jól mutat, de akár egy szép nyírott sövény is kialakítható belőle.

A Bíbor japánbirs (Chaenomeles x superba) fajtái márciustól virágzanak, van köztük magasabb és alacsonyabb, ültethetők csoportosan vagy telepíthetők sövényként is. Szintén márciustól hozza virágait az 1-2 méteres magasságot elérő Illatos lonc (Lonicera fragrantissima). Nevéhez méltóan korábban, akár már decembertől virágba borul a Korai lonc (Lonicera purpusii), virágai áprilisig is megmaradnak. Gondozása nem ró a tulajdonosra extra feladatokat, és szinte minden normál kerti talajjal beéri. Mindkét lonc ültethető félárnyékba vagy napos fekvésbe is.

A varázsmogyorók (Hamamelis) közül választhatunk sárgát, narancsosat, mindegyikük közös jellemzője, hogy terebélyesre nőnek, és téli virágzásukkor pazar illattal is megajándékoznak bennünket. Érdekesség, hogy akár mínusz 10 fokban is képesek virágot hozni. Az egyik legigénytelenebb a télen virágzók között a Téli jázmin (Jasminum nudiflorum), virágai nem egyszer már decemberben megjelennek. Kiváló díszítőértéke miatt érdemes a figyelemre a Japán dérbabér (Skimmia japonica), amelyik virágot ugyan nem hoz télen, de ezen az örökzöld növényen szépen megmarad a termés, a piros színű bogyók nagyon látványosak.

Vesszőikkel díszítők
A somok kiemelt figyelmet érdemelnek, vesszőikkel igen szép díszei lehetnek a téli kertnek. Nagyon látványos, már-már meghökkentő a Fehér som egyik fajtája (Cornus alba ’Sibirica’), amit Vörösvesszejű somként is emlegetnek: élénkpiros foltjával már-már drámai dísze a téli kertnek. A somok között vannak sárgászöld, barna, barnászöld vesszőjűek is, telepítés előtt érdemes többfélét is szemügyre venni. Érdekes látványt nyújt a Kosárfonó vagy kosárkötő fűz (Salix viminalis) is, vesszői télre pirosra vagy zöldessárgára váltanak.

Ha nagyobb kerttel rendelkezünk, tudatosan telepíthetünk olyan fákat, amelyek kérgükkel is díszítenek. A Közönséges nyír (Betula pendula) és a Arany nyír (Betula ermanii) kérge hófehér, a Fekete nyíré (Betula nigra) barnás-feketés, a Papír nyíré (Betula papyrifera) pedig inkább sárgás rózsaszínes. Választhatunk narancsbarnás kérgűt is, ilyen a Pompás vagy Japán nyír (Betula maximowicziana).

A kert kialakításakor, amikor a télen virágzó növények közül választunk, ne feledkezzünk meg a hagymásokról sem. Ha nekik is helyet biztosítunk az ágyásokban, a virágzó téli növényeket a földből előbukkanó tavaszjelzők követik, folyamatossá téve a virágzást a kertünkben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése