kertmanufaktúra

2011. március 28., hétfő

Jó szomszédság

Ha úgy döntünk – márpedig miért ne döntenénk úgy –, hogy kertünkben zöldségeket is termesztünk, érdemes megpróbálkoznunk a természetes módszerekkel. Kihasználhatjuk például mindazt, amit nagyszüleink, dédszüleink a zöldségek, illetve általában a növények társíthatóságáról feljegyeztek, vagy éppen szájról szájra tovább adtak. Megfigyelték például, hogy néhány zöldség a többiek számára amolyan védőnövény, és ezeket tudatosan használták.

Fontos megfigyelésük volt, hogy a zöldségeskertben a hagyma az egyik legjobb szomszédság, ezért a sárgarépa sorok és a paradicsom tövek közé sohasem mulasztottak el hagymát duggatni. A sárgarépalégy aligha kedveli a hagyma illóanyagait, ezért inkább elkerüli a hagymával megtűzdelt sorokat. Valószínűleg szintén az illatanyagoknak lehet szerepük abban is, hogy a paradicsom szívesen fogadja a bazsalikom közelségét. Azért a hagyma sem használható mindenre, van néhány kifejezetten nem szeretem szomszédja…

Hasznos szomszédságok
   hagyma: szamóca, eper, sóska
   retek: saláta, dughagyma
   paradicsom: karalábé, hagyma,
   zeller: káposztafélék, bab, uborka, paradicsom, karalábé, brokkoli, bimbóskel, paprika
   sárgarépa: paszternák, patisszon
   uborka: bab, cékla
   cukkini: vöröshagyma, karósbab
   cékla: káposzta, bokorbab

Kerülendő társítások
   zeller: saláta, krumpli
   paradicsom: uborka, cékla, káposzta, tök
   kelkáposzta: hagyma
   tök: patisszon
   borsó: bab, hagyma, zeller
   saláta: zeller, petrezselyem

A kapor igen hasznos, jó tanyahely a katicáknak, ők aztán százszámra fogyasztják majd a tetveket. Ha nem törünk a kaportermesztő nagyhatalom büszke címére, a magot minden különösebb tervezés nélkül nyugodtan szétszórhatjuk a zöldségeskertben. A védőnövényként használt zöldségeknél ne a terméshozam legyen a legfontosabb szempont, ne keseregjünk tehát azon, ha a sárgarépa közt csenevész hagymáink lesznek, a család éves hagymaszükségletét úgysem itt kell megtermelnünk.

A zöldségeskertben igen nagy hasznát vehetjük a Büdöskének avagy Bársonyvirágnak (Tagetes patula). (Amúgy szintén fogyasztható.) A levéltetvek horrortörténeteket tudnának mesélni arról, mit éreznek a büdöske közelében, úgyhogy ilyenkor bekövetkezik az, amit a szakirodalom tömören így ír le: faképnél történő hagyás…

A társítások kialakításánál egy további szempont is segítségünkre lehet: igyekezzünk olyan környezetet kialakítani, hogy haszonnövényeink károsítóit fogyasztó „ragadozók” – katica, fátyolka, fülbemászó, fürkészlégy – szívesen időzzenek a kertünkben. Ültessünk számunkra csábító növényeket: cickafarkat, koriandert vagy kaprot, ezek a zöldségeskertben esztétikai szempontból is hasznosak: színükkel, alakjukkal jó kiegészítői a zöldségeságyás növényeinek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése