kertmanufaktúra

2011. április 1., péntek

A medve hagymája

Ismert erdei körökben az az általános nézet, hogy a medvék, ha előveszi őket a tavaszi fáradtság, a medvehagyma levelének rágcsálásával frissítik fel magukat.

Akárhogy is van, március vége felé már megjelennek a medvehagyma (Allium ursinum) jellegzetes levelei, némiképp később, áprilisban, nem ritkán májusban hozza fehér virágait. Bükk, tölgy és gyertyán erdőkben gyakori, valóságos szőnyeget alkot a fák alatt. Gyűjtésekor nem árt némi óvatosság, levelei ugyanis igencsak hasonlítanak a gyöngyvirágéra (Convallaria majalis) és az őszi kikericsére (Colchicum autumnale). A kikericcsel van könnyebb dolgunk: napos mezőkön, füves réteken nő, sohasem az erdők aljnövényzetében. A tévesztés egyébként halálos is lehet: a gyöngyvirág és a kikerics levelei mérgezőek, úgyhogy annak fogyasztása erősen ellenjavalt.

Kifejezetten ajánlott viszont a medvehagyma leveleinek konyhai felhasználása, hiszen régóta a tavaszi tisztítókúrák első számú növényeként tartjuk számon. A növény leveleit kell leszednünk, lehetőleg a virágzás előtt. Ismert immunerősítőként és ólommentesítőként, jó vérnyomáscsökkentésre, de a természetgyógyászatban érelmeszesedés gátlóként is használatos.

Tulajdonképpen fűszernövényről van szó, amit magunk is megpróbálhatunk a kertben termeszteni, ehhez kissé párás, árnyékos területet válasszunk, hagymáit ősszel ültessük el. Felhasználható saláták ízesítésére, de levesekbe is kiváló, és fűszerolaj is készíthető belőle. Ha konyhatündérek vagyunk, az apróra összevágott leveleket olívaolajjal is kikeverhetjük, ezzel pirítóshoz, szendvicsekhez illő pompás krémet kapunk. Íze talán leginkább a fokhagymára hasonlít, és ez az illóanyag van segítségünkre a gyűjtés során. A gyöngyvirág és a kikerics levelét megdörzsölve sohasem érzünk fokhagymaillatot, ha bizonytalanok vagyunk, ez minden esetben segít. Ha nem tudunk dönteni, inkább hagyjuk ott a növényt, a mérgezések néha halálos kimenetelőek is lehetnek.

Tömegesen fordul elő például a Mecsekben, Orfű környékén, ott egyébként minden év áprilisában medvehagyma fesztivált is tartanak.

Bár a hagymája is felhasználható – ugyanúgy, mint a fokhagyma –, a gumók felszedésével csínján kell bánni, mert magról kevésbé újul.

1 megjegyzés:

  1. Szia! medvehagyma ügyben nem ártana egy kis természetvédelmi felhomályosítás! Erősebben kellene javasolni az otthoni termesztést, a természetromboló gyűjtögetésekkel szemben. Ez most egy felkapott növény, mindenki ettől várja, hogy ha eleget eszik belőle, örökké fog élni, úgyhogy nem lenne hátrányos kicsit csendesíteni a rohamot... Nemsokára itt a tavasz...

    VálaszTörlés