kertmanufaktúra

2011. május 24., kedd

Akik savanyún szeretik

www.forestwander.com
Sokan, sokszor megpróbálták már rábeszélni a Rhododendronokat, hogy nem is olyan borzasztó egy meszes talaj, különben is, nem kevesen vannak, akik kifejezetten vidáman eléldegélnek efféle földben is, mindhiába.

A rhododendronokat makacs fából faragták.

Ki nem állhatják a meszet, a csapvíz mégoly kevés mésztartalmától is feláll a hátukon a szőr, úgyhogy rhododendront tartani meglehetős türelemjáték és kísérletező kedv kérdése. Mifelénk nincs is olyan kultusza, mint Európa nyugati felében, ahol nemcsak a párásabb környezet, de savanyú, mészmentes föld is bőséggel megtalálható. Kész szerencse, hogy egy kis magyar savanyú mifelénk is fellelhető, leginkább Vas megyében, ahová tömött turistabuszok indulnak ilyentájt, hogy népes utazóközönségük hosszasan gyönyörködjön a Kámoni és a Jeli Arborétum ezerszámra virágzó pompás növényeiben.

Van köztük örökzöld és lombhullató faj is, utóbbiakat régebben Azalea néven tartották nyilván, ma már ezek is a rhododendronok nemzetségébe tartoznak, bár a mindennapi nyelvben – különösen a törpe fajták – megmaradtak azáleának. Hazájuk Észak-Amerika, Délkelet-Európa, a Kaukázus vagy Japán.

Ma már oly sok mindenről tartanak szavazást széles e világon, nem lenne meglepő, ha élelmes közvélemény-kutatók a melyik a legszebb virágzó díszcserje kérdést tennék fel szavazásra, mely procedúrán a rhododendron végezne az első helyen.

Nevét a görög rózsa (rodón) és fa (dendron) szavak összeillesztéséből kapta, magyarul harangrózsának, havasi rózsának vagy havasszépének is hívják. Virágai a kékes árnyalatokon kívül szinte bármilyen színűek lehetnek, de a virágok formája és illata is végtelenül gazdag. Ligetes facsoportok alatt vagy fenyők félárnyékban érzik legjobban magukat. Nem viselik el a vizes, levegőtlen talajt, öntözni leginkább esővízzel lehet őket. Egy házi kertben rhododendront nevelni nagy kihívás, talajcsere vagy a föld savanyítása nélkül hozzákezdeni sem érdemes.

A követendő metódus receptje: a növényünknek kiásott gödör aljára gazdagon terítsünk speciális rhododendron földet, vagy savas tőzegkeveréket. A savanyításhoz használhatunk fenyőkérget és tőzeget egyaránt – e célra kiegészítőként a kávézaccra is jól jöhet – de ezekből nem árt időről időre egy kisebb készletet beszerezni, mert a párolgással és egyéb furmányos kémiai trükkökkel a savanyú hatás egy idő után biztosan odalesz.

Az elmúlt években megjelentek a mésztűrő rhododendron néven forgalmazott növények, velük az a helyzet, hogy nagy duzzogva elviselik a kissé meszes talajt, de azért a lelkük mélyén csak-csak a savanyú földért vannak oda.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése