kertmanufaktúra

2012. május 9., szerda

A kert színei: a vörös

Lobelia cardinalis (www.identifythatplant.com)
És a piros. Aztán a lángvörös, a téglapiros, s a már-már bordóba hajló vörös.
Élénk, szép színek mind. Helyük van a kertben. Szeretem őket a kertben.

De nem árt csínján bánni velük. Merthogy a vörös és árnyalatai, pirossal vegyes variációi, ha mértéktelenül alkalmazzuk, felboríthatják a kerti (szín)harmóniát és képesek káoszt okozni a kertben.

Heuchera (www.allplant.com)
A pirosnak erős hatása van, szinte mágnesként vonzza a szemet. Ezt a tulajdonságát kihasználva tehetünk hangsúlyossá vele kertszakaszokat, emelhetünk ki kertrészeket, de túlzott alkalmazásával könnyen a ló túlsó oldalán találhatjuk magunkat.

Igen okosan ugyanis a természet színei úgy lettek kitalálva, hogy közöttük a zöld különféle árnyalatai a dominánsak. E kétségkívül megnyugtató összképet tehetjük hangsúlyosabbá egy-egy jól megválasztott élénk, meleg szín, például a vörös és a piros alkalmazásával. Alighanem akkor járunk el helyesen, ha a piros vagy vörös színösszeállítással csak a kiemelés és a hangsúlyossá tétel a fontos, és nem a hivalkodó, harsány magamutogatás.


Heuchera sanguinea 'Leuchtkäfer'
(www.pictokon.net)
Ez az a szín, amelyik úgy kell működjön, mint a hab a tortán. Kell egy biztos alap – az a zöld és a többi természetközeli szín –, s ehhez kell megkeresnünk az oda illő koronát, a finom díszítést a tortán egy-egy jól megválasztott piros, vörös árnyalatú növénnyel. Az arányok eltévesztése végzetes lehet, úgyhogy itt a korábban már emlegetett kevesebb több elv betartása különösen fontos lehet.


Achillea millefolium 'Paprika'
(www.thegardencentregroup.co.uk)
Ha kertünkben a gyepfelületet szeretnénk feldobni egy élénk színnel, figyelnünk kell a zöld és a piros viszonyára. Kis méretekben, mesterséges környezetben – lakás, iroda, szoba, bútorokkal berendezett tér – egy vörös színű holmi azonnal magára vonja a szemlélődő tekintetet. (Erről részletesebben a divat boszorkánykonyhájában járatosabb női személyek tudnának órákat mesélni. Ők egyébként arra is képesek, hogy előre megfontolt szándékkal válasszanak maguknak olyan vörös/piros ruhadarabot vagy kiegészítőt, amivel képesek az őrületbe kergetni a férfinépet. Erről viszont a férfinépek tudnának akár színesztétikai alapon is elmesélni néhány színes történetet.) De a kertünkben, ahol egy nagy gyepfelületben szeretnénk elhelyezni egy pompás égőpiros növényt, szinte semmilyen hatást sem érünk el. A  zöld és a piros ugyanis egymás kiegészítő színei, úgyhogy valódi hatást csak nagyobb, több, a gyep méretéhez igazított felület beültetése hozhat.

Mályvarózsa (Alcea rosea). Újra divatban.

Ricinus. Néhol a vakondok ellen is ültetik.

Pipacs. (Papaver rhoeas) Magja ehető.


Tagetes patula 'Disco Red' (www.benary.com)
Klasszikus, pompás nyári színösszeállítás lehet – figyelem! szolgálati közlemény: az elkötelezett hazai politika és pártrajongók számára a figyelem megzavarására alkalmas szavak következnek – a vörös és a narancs keveréke, a vörös és a citromsárga társítása, illetve e három szín kombinációja. Ezeknek az élénk, meleg színeknek van még egy érdekes tulajdonságuk: erős napsütésben élénkebbé válnak, úgyhogy a kert kialakításakor nem árt erre is figyelni.


Dianthus barbatus 'Heart Attack' (plantdb.co.uk)
És persze még vagy féltucatnyi más szempont is létezik: az épület színe, a szomszédos épületek színe, a tágabb környezet színei, a terasz színe, a terasz bútorainak színe, a kertet használók kedvenc vagy éppen nemszeretem színei, hogy csak a fontosabbakat említsem.







Még néhányan pirosban.
Ribes sanguineum (www.imagejuicy.com)

Acer palmatum 'Autumn Fire'
(www.esveld.nl)

Chaenomeles japonica.
Gyümölcséből lekvár készíthető.

Az elmaradhatatlan klasszikus

Salvia splendens (www.gardenworld.in)

Crocosmia 'Twilight Fairy Crimson'
(www.allplant.com)


Végezetül egy rövid lista a további jól használható fákról, cserjékről, évelőkről, egynyáriakról piros vagy vörös jeligére.
   Acer platanoides 'Royal Red'
   Alternanthera ficoidea 'Red'
   Amaranthus caudatus
   Astilbe x arendsii 'Fanal'
   Bellis perennis galaxy 'Rose'
   Berberis thunbergii 'Atropurpurea'
   Betula pendula 'Purpurea'
   Buddljea davidii 'Royal Red'
   Callistephus schinensis 'Meteor'
   Clematis 'Ville de Lyon'
   Celosia argentea var. plumosa 'Bikavér'
   Cornus sanguinea
   Cotinus coggygria 'Royal Purple'
   Crataegus laevigata 'Paul’s Scarlet'
   Dahlia hortensis
   Erica carnea 'King Georg'
   Fagus sylvatica 'Atropurpurea'
   Fuchsia magellanica
   Geum coccineum
   Helenium sp.
   Imperata cylindrica 'Red Baron'
   Lilum bulbiferum
   Malus 'Hopa'
   Malus 'Royalty'
   Malus 'Roberts'
   Malus x purpurea
   Penstemon pinifolius
   Penstemon barbatus
   Peonia suffruticosa sp.
   Phlox subullata
   Rhus typhina
   Solenostemon scutellarioides flamex 'GreenRed'
   Virburnum opulus 'Compactum'
   Weigela 'Bristol Ruby'

2 megjegyzés:

  1. Kedves Tervezők!
    Mit lehet kezdeni egy 2x4 méteres keleti fekvésű "kerttel",aminek egyik oldalán a teraszajtó,másik oldalán egy tujasor van?Ráadásul hetente csak egyszer tudom gondozni.Próbáltam már egynyárit,füvet,gyógynövényt...nem találom az igazi megoldást,hogy szép látványt nyújtson.:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen!

      Látatlanban kicsit bonyolult... De...mondjuk érdemes lenne a félárnyékot kedvelő, vagy árnyéktűrő évelők háza táján szétnézni, belőlük a tujasor elé egy íves ágyást kialakítani... szert tenni néhány árnyékkedvelő terülő/kúszó örökzöldre és terjedő tövű évelőre is, azoknak szintén keresni helyet a kertben... aztán beszerezni néhány kerti kiegészítőt, például szobrot, a magunk részéről Vertel Andrea munkáit ajánljuk.
      Aztán el kellene gondolkodni azon is, hogy ki lehetne alakítani a teraszajtótól egy szórt kavicsos vagy bontott téglából megépített ösvényt, ami egy kör alakú pihenőhöz vezetne, oda kerülhetne egy asztal, két székkel... kávé, tea, újság, pihenés, ilyesmi.
      Így valahogy.

      Törlés