kertmanufaktúra

2013. március 15., péntek

Megmozgatni nem kell félnetek…

Kiemelve és süllyesztve
A terepszintet. A terepszintet megmozgatni nem kell félnetek, jó lesz, ha mindenki egyetért, én nem ellenzem.

Sőt. Bizonyos esetekben ajánlom is. Arra azért nem vennék mérget, hogy ebben mindenki egyetért, mindenesetre így mozgalmasabb, látványosabb, izgalmasabb kertet alakíthatunk ki magunknak. A terepszintet persze nem érdemes ötletszerűen megmozgatnunk, és ráérő időnkben ásóval, kapával rátörni a kertre, hogy hegynyi méretű földhalmokat emeljünk a telek közepén.

Gyeppel borított tereplécsők
A munkálatok előtt érdemes papírra vetnünk gondolatainkat arról, hol és miért szeretnénk az egyöntetű, sík felületnél mozgalmasabb telket magunknak. Például azért, mert csinálnánk egy magaságyást a zöldségeskertnek. Vagy egy kiemelt ágyást alakítanánk ki az évelőknek. Vagy mert néhány örökzöldet telepítenénk a kerítés mellé azért, hogy növényeink legalább térdmagasságba kerüljenek. Vagy mert maradt jó néhány talicskányi használható termőföldünk az építkezésből. Vagy egy rézsűt támasztanánk a házba vezető lépcső mellé, hogy ott természethű sziklakertet építsünk.

Többszintű megoldással
Esetleg azért, mert sütögető nép vagyunk, és a szalonnasütésre, grillezésre, bográcsozásra megálmodott helyet néhány lépcsőfokkal lesüllyesztenénk. Vagy mert az építkezésnél megváltozott a terepszint, s a már a telken lévő, korábban ültetett díszfák más és más szinteken találhatók. És természetesen támfalakra, rézsűkre, lépcsőkre akkor is szükségünk lehet, ha kertünk lejtős terepen fekszik.

A szintek elválasztására számos jó megoldás kínálkozik. Építhetünk támfalat fából, ehhez használhatunk pallókat, gömbfákat, vasúti talpfákat, gerendákat. Dolgozhatunk betonba ágyazott terméskövekkel, de a fal készülhet szárazon rakott kövekből is. Építhetünk  falat gabion – kövekkel, sziklákkal, nagyméretű díszkövekkel megtöltött szilárd, tartós vasháló – elemekből, betontéglából, nagyméretű bontott téglából vagy készen kapható támfalelemekből is. A terepszintek áthidalásához választhatjuk a természetes kialakítású rézsűt is, gyepesítve, évelőkkel, kúszó- vagy talajtakaró növényekkel beültetve.

Évelők és örökzöldek kiemelve
Támfalak létesítésénél érdemes időt szánni a tökéletes vízelvezetés kialakítására. Ehhez jó vízáteresztő, szivárgó réteget kell kialakítanunk, amihez tökéletes megoldás lehet egy geotextilbe burkolt vékony kavicssáv a támfal belső oldalánál. Ha támfalunk – vagy emelt ágyásunk oldalfala – fából készül, akkor ezek földbe kerülő részeit be kell kennünk valamilyen víztaszító anyaggal. A fákat vékony kavicságyra kell állítanunk vagy fektetnünk, de a vízszintes, kaviccsal érintkező fafelületeket ne zárjuk le festékkel vagy kátrány tartalmú anyaggal. Ha ezeket is bekenjük, elzárjuk a nedvesség útját, és ezzel gyors rothadásra ítéljük gondosan megépített faszerkezeteinket.

Gyepesített lépcsők használatával
Válasszuk bármelyik megoldást is, a cél mindegyiknél azonos: egy szépen megtervezett, jól megépített, a kert használóinak stílusához, életviteléhez legjobban illő kert kialakítása.














A képek forrása
http://www.facebook.com/pages/landscape-design/44477639614?ref=pb
http://www.facebook.com/pages/Ecossistemas-Gardens-Centers/145156075528002
http://www.facebook.com/pages/Johnsen-Landscapes-Pools/155991204441856
http://www.telegraph.co.uk/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése