kertmanufaktúra

2015. március 15., vasárnap

Cickafark, a kertvidámító


Napfényes színfolt: cickafarkmező
(www.flowers-kid.com)
Kertvidámító, merthogy élénk színeivel garantáltan vidám hangulatúvá varázsolja a kertet. Narancssárga, citromsárga, okkersárga, égő vörös, tűzpiros, rózsaszín, hófehér, krémszínű és még vagy többtucatnyi színárnyalat: ezt kínálja színben a cickafark meglehetősen népes nemzetsége. Évelő növény, a csapatban helye van a húsz-harminc centiméteres magasságúra növő Molyhos cickafarknak éppúgy, mint a méteresnél is magasabbra igyekvő Jószagú cickafarnak.

Gyönyörű vörösben...
(www.lepage-vivaces.com)


...fehérben...
(www.lepage-vivaces.com)

Bármelyiket is választjuk, cickafarkéknál érdemes megszívlelni a legfontosabb szabályt: napfény, napfény és még egy kis napfény. Árnyékos kertrészekre, vizenyős, nedves, nehezen kiszáradó, agyagos, kötött talajba ne ültessük, ilyen helyeken ráadásul a gombás fertőzések is megtámadhatják. Jobban elviselik a tápanyagszegény földet, mint a túltrágyázott, komposzttal gazdagon feljavított talajt.

... és pasztellszínekben is
(www.lantagenetplantes.com) 

Ha egy napos, gazdag virágzású évelőágyás kialakítása a cél, a cickafark aligha hiányozhat, a magasabb fajtáit természetesen az évelőágyás hátterébe érdemes telepíteni. Júniustól augusztusig, illetve szeptemberig hozza virágait, a növény nem igényel extra törődést. Az elszáradt virágzatot rendszeresen eltávolítva újabb virágzásra késztethetjük.

Előtérben a télre meghagyott cickafark szárak
(www.perennials.com)

Télre kétféle megoldás közül választhatunk: az elszáradt ágak a virágzattal együtt a helyükön maradhatnak, ilyenkor gyönyörködni lehet a virágzaton megtapadó apró hólabdák látványában. Ha efféle látnivaló nem hoz lázba minket, akkor legjobb, ha késő ősszel visszavágjuk a töveket a talaj fölött úgy hat-nyolc centiméteres magasságban. A száraz ágak eltávolítására az első megoldás esetében legkésőbb február végén, március elején kell sort keríteni.

Cickafarknak való vidék
(http://oudolf.com)
Sárga összhangzattan
(www.metamorphosisdesign.co.uk)

A cickafark több mint száz fajtája ismert, nevét Achillesről kapta, aki a csatákban szerzett sebek gyógyítására használta a növényt. Akárhogy is van, a mindennapi csatákban ma is jó hasznát vesszük a cickafarknak, fertőtlenítőként, megfázás elleni szerként, emésztőszervi megbetegedések és nőgyógyászati panaszok kezelésére is használatos. Ha leveleit a komposztra dobjuk, jelentősen felgyorsítja a növényi részek lebomlását

Természetközeli kertek, paraszkertek hangulatát idézi
(www.perennials.com)

Előkelő helye van a természetközeli kertek, falusi kertek, paraszti kertek, prérikertek, vadvirágos rétek vagy ezeket megidéző kertkialakítások növényei között. Kiválóan társíthatók, kúpvirággal, harangvirággal, szamárkenyérrel, macskamentával, cipruskával, napfényvirággal, méhbalzsammal, zsályákkal, alacsonyabb díszfüvekkel és levendulával is. Vázában, vágott virágként is mutatós, de száraz virágként is felhasználhatjuk: hosszú szárral vágva, fejjel lefelé szellős, árnyékos helyre felfüggesztve hosszú ideig tartó, szép díszt kapunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése