kertmanufaktúra

2016. június 24., péntek

Mályvarózsa

Büszkén, magasan
(www.finegardening.com)

Aligha lenne érdemes arról vitát nyitni, vajon a mályvarózsának van-e helye a természetközeli kertekben. Ilyen környezetből ugyanis egyszerűen kihagyhatatlan. Nemcsak feltűnő magassága, de júniustól szeptember végéig nyíló pompás virágai miatt sem hiányozhat. Akár kétméteres magasságot is elérhet, és nála nem kell azon aggódni, hogy a szárak biztonságosan megtartják-e a virágzatot, a mályvarózsa egy kisebb szélviharnak is ellenáll.

Ez kissé mélyebben és meglehetős biztonsággal kapaszkodó gyökerének is köszönhető, emiatt nem lehet őkelmét ide-oda áthelyezgetni a kertben. Magassága miatt egyébként sem kerülhet akárhová: leginkább kerítések elé, házfalak mellé való, vagy az évelőágyások leghátsó sorába. Jól mutat egy évelőkből, alacsonyabb díszfüvekből kialakított előkertben is. Az sem ördögtől való gondolat, ha valaki mályvarózsából szeretne kialakítani egy csinos virágzó növényfalat. Társaságnak érdemes köré szarkalábat, cickafarkot, kúpvirágot, dísznapraforgót, margitvirágot, sarkantyúvirágot vagy éppen pipacsot telepíteni, de csinosan néz ki a közelében egy-egy tollborzfű vagy egy nagyobb bugatölcsér karéj.

Szoliterként is megállja a helyét
(www.holicoffee.com)

A kerti mályvarózsa egynyári, kétnyári – a kétnyáriak csak a második évben hoznak virágot! –, vagy évelő növény. A „mezei” mályvarózsa természeténél fogva kétnyári, nemesített fajtái között viszont találunk egynyáriakat éppúgy, mint évelőket. Az egynyáriak között számos hazai nemesítésű található, a fajták dr. Kováts Zoltán dísznövény-nemesítő munkáját dicsérik.

A tűző nap sem akadály
(www.squakmtnursery.com)

A mályvarózsa imádja a napot, nem kedveli, ha átázott földben kell álldogálnia, úgyhogy az öntözéssel érdemes csínján bánni. Ez persze nem azt jelenti, hogy mályvarózsánkat csak havonta látogatjuk az öntözőkannával, a kifejezetten száraz, hőgutás nyarakon meghálálja a rendszeres vízellátást. A talajjal szemben nincsenek különleges igényei, de szeret tápanyagban gazdag, kissé mélyebben megmunkált földben nevelkedni. Bár gondozása nem ró extra feladatot a gazdára, néha némi permetezésre szükség lehet, ugyanis a mályvarózsát időnként előszeretettel támadja meg a mályvarózsarozsda. A fertőzött növényi részeket érdemes eltávolítani, a rozsda ellen pedig kontakt és felszívódó gombaölő szerek kombinációjával kell harcba szállni, egyéb teendőnk aligha akad. Merthát a napi rutinfeladatok közé mégsem sorolhatjuk azt, amikor gazda és gazdáné a kertben szöszölvén naponta többször is rácsodálkozik a virágzó mályvarózsára.

Sövényként is telepíthető
(www.midwestgardentips.com)

Színkavalkád mélybordótól a krémfehérig
(http://www.edenbrothers.com/)

Kiváló háttérnövény lehet egy évelőágyásban
(www.zauberstaude.de)

Keleten – eredeti élőhelye Kis-Ázsiában van – a mai napig gyógynövényként tartják számon, a virágszirmokból megfázás elleni teát készítenek, a szirmok forrázatát gyulladáscsökkentőként is használják.

2 megjegyzés:

  1. Jó napot kívánok!
    Hol kapok olyan szép magasra növö mályva magokat?

    VálaszTörlés
  2. https://webaruhaz.kertlap.hu/shop/viragmagok/malyvarozsa-szinkeverek-vetomag/

    VálaszTörlés