kertmanufaktúra

2016. június 13., hétfő

Varázslat vörösben


Vörös horgas sás: egy tűzvörös gömb
(www.futuregardens.pl)

Ha egy extravagáns fűfélére vágyunk, a Vörös horgas sás nem hiányozhat a kertünkből. Ez az új-zélandi törpe sás Tűztánc névre keresztelt fajtája – Uncinia rubra 'Firedance'  – élénkvörös színével vonja magára a figyelmet. Harminc-negyven centiméterre nő, de néha-néha jókedvében fél méteresre is megnöveszti magát. Szereti a meleg, napos, némi árnyékot is biztosító fekvést, de a tűző napot is elviseli. Ha ilyen helyre ültetjük, jóval több öntözővizet kell biztosítani számára. Amúgy nem kifejezetten vízigényes szerzet, közepes vízellátást igényel, viszont jó néven veszi, ha földjét sohasem hagyjuk csontszárazra szikkadni. Télen károsodás nélkül elvisel mínusz tizenkét-tizenhárom fokos hideget.

Lenyűgöző színkavalkád
(A képen az Uncinia rubra 'Everflame' fajtája)
(www.kernock.co.uk)

Ültetéskor meghálálja a humuszban gazdag földet, különösebb pátyolgatásra ezen kívül nincs szüksége. Mindössze annyi teendőnk van vele, hogy kora tavasszal, tél végén az elhalt, sérült leveleket le kell vágnunk, mondjuk ezt a műveletet esztétikai okokból év közben is megtehetjük.

Jól társítható más, alacsony termetű díszfüvekkel, beilleszthető az évelőágyás növényei közé, ültethetjük mediterrán kertszakasz szegélynövényeként, de kialakíthatunk belőlük egy önálló, díszkaviccsal borított ágyást is. Ebben az esetben azonban alapos körültekintést igényel a tökéletes hely kiválasztása, a vörös szín ugyanis képes felborítani a kert színharmóniáját erős, mindent felülíró határozottságával.

A kertészetekben a Firedance fajtán kívül leggyakrabban a Everflame és a Belinda's Find fajtával találkozhatunk.

Kaspóban is mutatós
(Uncinia rubra ' Everflame')
(http://www.cowellsgc.co.uk/)

Uncinia rubra 'Belinda's Find'
(www.artsnursery.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése