kertmanufaktúra

2017. július 8., szombat

Barátcserje

Illatos barátcserje
(www.gardenia.net)
Az Illatos barátcserje (Vitex agnus-castus) a Földközi-tenger vidékéről származik, nevét onnan kapta, hogy a szüzességi fogadalmat tett szerzetesek rendszeresen fogyasztották, merthogy úgy tapasztalták, főzetének kortyolgatása erősen kordában tartja a vágyakat. A mai kor embere alighanem némi szúnyogűző hatása miatt keres neki helyet a kertben.

Természetes szúnyogűzőként is bevált
(www.lesjardinsdordesa.com)
Ha jókedvében találjuk, akár három méteresre is megnő, de általában megelégszik a másfél-két méteres magassággal. Termetes, 10-12 centiméter hosszú virágfüzéreit júliustól októberig hozza. Szereti a meleg, napos fekvést, tűző napra is kerülhet. Kedveli a meszes talajt, a nyári kertek pompás növénye lehet. Kemény teleken visszafagyhat, de tőről rendszeresen megújul.

Kínai barátcserje
(www.omcseeds.com)
A Kínai barátcserje (Vitex negundo) cserjeként vagy alacsony törzsű faként ismert, eredeti élőhelye Ázsia. Júliustól októberig virágzik, ő is imádja a napos kertrészeket, és nem tölti el örömmel, ha túlságosan hideg a tél. Ilyenkor visszafagy, de aztán tavasszal tőről újra kihajt.

A méhek is imádják
(http://www.bioinfo.bisr.res.in/)
Kiváló méhlegelő és a lepkék is előszeretettel látogatják. Ha fácskává növeszti magát, eléri a négy-öt méteres magasságot is. Kínában gyógynövényként tartják számon, használata arrafelé ízületi panaszokra javallott. Az illatos barátcserje szintén ismert gyógynövény, leginkább nőgyógyászati panaszok kezelésében hatékony, de a népi gyógyászatban előszeretettel alkalmazzák feszültségcsillapításra is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése