kertmanufaktúra

2017. július 15., szombat

Kék sudárzsálya

Csak könnyedén
(www.boethingtreeland.com)

Arról egyelőre nincs hír, hogy a sudár szóhoz a jegenyefa helyett e kék színben pompázó félcserje  nevét társítanánk, annyi azonban bizonyos: a kék sudárzsálya (Perovskia atriplicifolia) népszerűsége rekordokat döntöget.

Talán mert könnyed, enyhe szélben is izgalmasan hajladozó füzéres virágaival a nyár vidám, örömteli hangulatát idézi. Mert beéri közepes mennyiségű vízzel, nincs szüksége különleges gondoskodásra, és a talajjal szemben sincsenek extra kívánságai. És alighanem azért is, mert szép.

Évelők közt
(www.jparkers.co.uk)

Eredeti élőhelyén, Pakisztán és Tibet napsütötte domboldalain valósággal kékre színezi a tájat, ugyanezt a hatást a kertbe telepítve is elérhetjük, ha csoportosan ültetjük. Napos helyre kerüljön, kedveli a sok napfényt és a meleg fekvést. Az sem gond, ha a kert talaja kissé homokos vagy köves, mindkettőn jól fogja magát érezni. A nehéz, agyagos földet nem kedveli, ilyenkor a talajt érdemes komposzttal és némi folyami homokkal lazítani. Fajtától függően június végétől, július elejétől hozza pompás kék virágait, a látványban egészen szeptember végéig gyönyörködhetünk.

Egész nyáron díszít
(www.boethingtreeland.com)

Helye van minden kertben, ahol némi mediterrán hangulatot látnánk szívesen, remekül mutat díszfüvek közt, kerülhet sárga virágú vagy ezüstös levelű évelők társaságába, és kialakítható belőlük önálló ágyás is. Egy-másfél méteres magasságot ér el – amúgy léteznek törpe fajtái is –, ültetésénél érdemes figyelni rá, hogy ágai oldalirányban is legalább ekkora helyet foglalnak majd el. Kora tavasszal alaposan visszavágható, a műveletre dús és erőteljes növekedéssel reagál majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése