kertmanufaktúra

2017. november 30., csütörtök

Bozontos vérfű: csak lazán

Légies virágfüzérek
(www.allgaeustauden.de

Ha szeretnénk könnyedebbé, szellősebbé tenni a növényágyást, a Bozontos vérfű (Sanguisorba obtusa) tökéletes választás lehet. A szép ívben hajladozó pirosas-rózsaszín virágok üzembiztosan légiesebbé varázsolják a környezetet. Leginkább közepes magasságúként lehetne jellemezni, bár ötven-hetven centiméteres átlagos méretét könnyedén túlnőheti, ilyenkor akár másfél méteresnél nagyobbra is nyújtózkodik.

Remekül mutat az évelőágyásban
(www.ballyrobertgardens.com)
Szereti a napos fekvést – ez akár déli oldal is lehet – de a félárnyékot is elviseli. Ha kedvében szeretnénk járni, akkor jó vízelvezetésű talajt biztosítunk számára, a pangó vizet ugyanis nehezen tolerálja. A száraz, szikkadt talajt nem kedveli, érdemes tehát figyelni rá, hogy földje sohase száradjon ki teljesen. Kissé terjedő tövű, de ez korántsem sem jelent olyan szemtelen terjeszkedést, mint amivel a menta tudja megörvendeztetni a kerttulajdonost.

Zöld háttér előtt
(www.wildstaudenzauber.de)
Vágott virágként is megállja a helyét, amúgy június-júliusban kezdi hozni füzéres virágait. Könnyen nevelhető, a kártevők sem keresik fel szívesen. Ha jobban szeretjük a rendet az ágyásokban, akkor a füzéreket elvirágzás után érdemes visszavágni. Ha viszont télvíz idején a virágzat deres, havas látványára vágyunk, a virágzat eltávolítását hagyjuk tél végére.

Orovosi vérfű
(Sanguisorba officinalis)
(www.specialplants.net)
A vérfüveknek legalább harminc fajtája létezik –  kisebbek, tömöttebb virágzatúak, alacsonyabbak, fehérek, krémszínűek, bíborvörösek –, egyben azonban mind megegyeznek: kiváló kísérőnövények lehetnek egy évelőágyásban, de akkor sem jönnek zavarba, ha főszerepet osztunk rájuk a kertben.

Kis vérfű
(Sanguisorba minor)
(www.wildflowerturf.co.uk)

Kanadai vérfű
(Sanguisorba canadensis)
www.ashevillebotanicalgardens.org)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése